10 Fakta Seks Panjangkan Umur

Seks Panjangkan Umur

Seks Panjangkan Umur

Seks Panjangkan Umur

Seks adalah satu aktiviti sihat yang boleh panjangkan umur seseorang dan perlu diamalkan dalam menjalani kehidupan seharian sebagai suami isteri. Kekerapan melakukan hubungan seks sebenarnya membantu anda dan pasangan panjangkan umur dan hidup dalam keadaan harmoni disamping dapat menjaga kesihatan.

Tahukah anda bahawa aktiviti seks dalam hubungan suami isteri sebenarnya boleh panjangkan umur atau hayat? Ketahui 10 sebab hubungan seks boleh panjangkan umur seseorang.

1. Seks Meningkatkan Keyakinan Diri dan Memperbaiki Mood
Kajian mendapati hubungan seks yang baik boleh panjangkan umur seseorang dengan membawa ke arah kepuasan yang berpanjangan dari segi mental seseorang dan menggalakkan keberanian seseorang untuk berkomunikasi dengan lebih jujur dan intim. Dari segi kata lain, suami isteri yang melakukan seks lebih baik dalam menonjolkan diri mereka di khalayak ramai.

2. Seks Kurang Risiko Kanser Prostat
Di Australia, kajian telah dilakukan dalam mengkaji lelaki yang sering mencapai ejakulasi dalam seks ketika umur 20 hingga 50 tahun, mereka kurang berisiko untuk mendapat kanser prostat sekaligus dapat panjangkan umur. Ini kerana kanser prostat antara pembunuh nombor satu kaum lelaki.

3. Seks Bakar Lemak
Seks melancarkan peredaran darah dan memastikan jantung berdenyut dengan baik untuk panjangkan umur seseorang. Boleh dikatakan seks seperti satu senaman untuk yang sudah berkahwin. Walaupun ada yang mengatakan bahawa seks tidak membakar kalori yang terlalu banyak tetapi sekurang-kurangnya ia boleh membakar kalori dalam badan berbanding dengan hanya duduk menonton televisyen.

4. Seks Tingkatkan Kawalan Pundi Kencing
Hubungan seks sebenarnya sekaligus dalam melakukan senaman otot Kegel. Otot ini jugalah yang mengawal pengaliran air kencing dari badan. Jadi, hubungan seks membantu dalam melancarkan dan menjaga pundi kencing dari bermasalah.

5. Seks Hindari Demam Dan Selsema
Menurut kajian yang telah dijalankan di Universiti Wilkes, Amerika Syarikat, suami isteri yang sering melakukan hubungan seks dalam seminggu boleh meningkatkan jumlah Antibody Immunoglobulin A dalam badan yang dapat panjangkan umur. Ini bermakna antibodi dalam badan mereka lebih aktif berbanding mereka yang kurang melakukan hubungan seks dalam masa seminggu.

6. Seks Kurangi Risiko Penyakit Jantung
Kajian menunjukkan bahawa pasangan suami isteri yang aktif melakukan seks lebih panjang umur dari mereka yang tidak aktif dengan seks. Seks boleh mengurangkan risiko sakit jantung, strok dan penyakit yang berkenaan dengan jantung yang lain.

7. Seks Seimbangkan Tahap Hormon
Seks membantu dalam memberikan hormon yang sihat serta melancarkan kitaran haid bagi wanita. Bahkan ia juga boleh mengurangkan simpton negatif menopause.

8. Seks Sembuh Sakit Kepala dan Kurangi Sakit Fizikal
Ketika hubungan seks, hormon oxytocin dibebaskan dalam badan serta oxytocin juga mengurangkan rasa sakit yang anda alami.

9. Seks Kurangi Stress Dan Tekanan Dalam Darah
Kebaikan bebasnya oxytocin ketika hubungan seks, ia dapat merehatkan sistem saraf agar stress juga terhindar. Seks juga membantu dalam mendapatkan tidur yang baik.

1o. Seks Kurangi Risiko Kanser Payudara
Bagi wanita yang sudah berkahwin mungkin ini satu cara untuk anda mengurangkan risiko terkena penyakit kanser payudara. Ini kerana kajian yang telah dilakukan warga Barat mendapati bahawa wanita yang sering melakukan hubungan seks bersama suami berisiko rendah untuk mendapat penyakit kanser yang membawa maut itu berbanding wanita yang kurang melakukan hubungan seks.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/