10 Kesilapan Amalan Diet

Amalan Diet Pemakanan
Amalan Diet Pemakanan

Amalan Diet Pemakanan

Amalan diet pemakanan sememangnya satu rutin disiplin yang sukar dan mencabar bagi sesetengah orang untuk kelihatan langsing dan kurus. Antara untuk mengekalkan bentuk badan yang kekal langsing atau menurunkan berat badan dengan amalan diet pemakanan ini tujuannya adalah untuk kesihatan.

Meskipun sudah banyak wang yang anda laburkan dalam membeli makanan kesihatan dan amalan diet pemakanan yang anda patuhi untuk langsing dengan cepat, sayangnya anda masih tidak dapat bentuk badan yang diidamkan. Dimanakah silap dan penyebabnya?

Baiklah, mari admin senaraikan 10 kesilapan amalan diet pemakanan yang sering anda lakukan tanpa sedari.

1. Waktu Rehat

Ramai yang melakukan amalan diet mereka secara berdisiplin dengan senaman yang betul dan pemakanan yang teratur. Namun, mereka mengganggap susah payah dalam amalan diet ini perlu ada masa rehat di mana satu hari dalam seminggu dijadikan masa untuk menghadiahkan diri sendiri dengan makanan lazat tanpa mengira kalori dan lemak. Diet tidak sepatutnya menjadi sesuatu yang membebankan kerana ia untuk kebaikan diri. Diet yang baik adalah memasukkan makanan kegemaran anda dalam diet harian dan menyeimbangkannya dengan buah dan sayuran serta senaman berterusan.

2. Berhenti Minum Susu

Ramai yang menganggap susu adalah punca utama kegemukan, lalu berhenti minum susu. Jangan, kerana ia mengandungi sumber kalsium dan protein utama. Ada kajian mendapati tubuh yang mempunyai kalsium mencukupi dapat membakar lemak dengan lebih baik.

3. Crash diet

Istilah ini bermaksud pengalaman amalan diet yang terlalu ekstrem secara tiba-tiba, sebagai contoh amalan diet dengan meminum jus buahan sebenar. Benar, berat badan dapat dikurangkan tetapi hanya dalam jangka masa yang singkat sahaja. Otot badan juga menjadi lembik dan tidak pejal. Badan manusia memerlukan perubahan secara perlahan-lahan bagi membolehkan kesannya tahan lama.

4. Kalori Cecair

Kalori dan karbohidrat berlebihan bukan hanya daripada sumber makanan, malah ia boleh juga didapati dalam minuman. Pengambilan alkohol, kopi dengan susudan gula, teh, soda, jus buah dengan gula dan sebagainya adalah antara punca penambahan kalori.

Berdiet

5. Abai Sarapan

Dengan kesibukan kerja, sarapan pagi dipandang ringan dan anda berharap agar dapat mengurangkan beberapa kilogram berat badan dengan tidak makan di waktu pagi. Itu yang menjadikan anda sangat lapar di waktu tengah hari. Jika boleh anda ingin makan apa jua yang ada di depan mata.

6. Tahan Lapar

Bekerja menggunakan minda atau tenaga yang menyebabkan mudah lapar dalam masa yang singkat. Jangan tahan rasa lapar itu, sebaliknya pilih makanan yang sesuai. Elakkan makanan ringan kerana kandungan bahan perasa dan karbohidratnya yang memudaratkan. Pilih yogurt kurang lemak dan buah-buahan, ia kaya khasiat di samping mengurangkan rasa lapar. Makan setiap empat jam bagi mengekalkan tenaga sepanjang hari.

7. Makan Tanpa Sedar

Jangan sesekali makan ketika anda khusyuk melakukan perkara lain, sebagai contoh menonton televisyen. Ketika anda seronok menonton, anda tidak sedar kuantiti makanan yang dimakan. Jika pun ingin mengunyah sesuatu, apa kata nikmati plum tanpa biji atau kismis.

8. Makanan Segera

Tidak salah untuk menikmati makanan segera sekali-sekala, namun cuba ubah selera makan anda. Makan makanan yang dimasak berbanding makanan segera. Ketahuilah mereka yang gemar makan makanan segera mudah naik berat 10 kali ganda lebih banyak daripada biasa.

9. Kuantiti Berlebihan

Apa juga makanan jika diambil dalam kuantiti yang terlalu banyak boleh menyebabkan kegemukan, walau ia rendah lemak sekalipun.

10. Tidak Bersenam

Kuantiti makanan sudah dicatu dengan melakukan amalan diet pemakanan, makanan kesihatan sudah diamalkan, namun berat badan masih tidak menunjukkan sebarang penurunan. Lebihan makanan dalam badan yang diambil perlu dikeluarkan dalam bentuk tenaga dan peluh, oleh kerana itu senaman penting dalam diet harian. Ia juga dapat melancarkan sistem darah dan menyihatkan tubuh badan. Selain itu, otot jadi lebih pejal dan badan terbentuk cantik tanpa ‘lipatan’ lemak tersembumui.

Diet

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/