10 Perbezaan Suplemen Dan Ubat

suplemen vs ubat
suplemen vs ubat

suplemen vs ubat

Apakah perbezaan di antara suplemen dan ubat? Ramai orang kurang pemahaman fungsi utama suplemen.

Ubat diperlukan oleh seseorang itu apabila sakit atas nasihat doktor manakala supleman boleh diamalkan setiap hari boleh dibeli di farmasi tanpa kawalan doktor hanya boleh dapatkan maklumat daripada pegawai perubatan yang bertugas di farmasi sahaja berkenaan suplemen yang hendak dibeli dan fungsinya.

Dibawah ini admin ingin kongsikan 10 perbezaan suplemen dan ubat :

? SUPLEMEN (Vitamin)

1. Orang tua memerlukan lebih banyak bilangan khasiat, oleh kerana faktor-faktor kekurangan yang berlarutan begitu lama serta penghadaman yang lemah.

2. Bahan berkhasiat bertindak merawat PUNCA penyakit sekiranya digunakan kerana menampung kekurangannya. Jika sesuatu keadaan yang sedia ada itu berpunca dari kekurangan sesuatu bahan berkhasiat yang tertentu, ia menambahkannya ketika mengambil makanan dan dapat mengatasi masalah serta kerosakan yang telah terjadi dan tidak berulang lagi.

3. Bahan-bahan berkhasiat bertindak secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang. Ia kebiasannya mengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan kejayaan.

4. Bahan berkhasiat tidak menghasilkan tindak balas kepada seseorang. Ia hanya memberi kesan sekiranya bahan-bahan berkhasiat kurang dalam tubuh badan.

5. Bahan berkhasiat adalah selamat. Tiada satu pun kenyataan mengenai bahaya pengambilan vitamin, zat galian dan asid amino.

6. Bahan berkhasiat baik diambil bersama makanan. Ianya lebih berkesan menyerap bersama makanan dan mempertingkatkan keberkesanan penghadaman.

7. Bahan berkhasiat bertindak lebih baik dan bersatu antara satu sama lain ibarat rantai. Kesemuanya bergabung untuk menghasilkan kesan yang lebih baik.

8. Bahan berkhasiat tidak menimbulkan kesan sampingan. Menggunakannya berlebihan hanya tergangu sementara. Oleh itu badan akan membina sistem enzim untuk menghadapi bahan berkhasiat.

9. Bahan-bahan berkhasiat bertindak dengan membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim.

10. Bahan berkhasiat kesemuanya adalah semulajadi dan penting kepada tubuh badan. Jika kita kurang mengambilnya, kita akan mati atau sengsara akibat kelemahan fungsi organ.

? UBAT

1. Orang tua biasanya memerlukan ubat pada sukatan yang rendah kerana mudah mendapat kesan sampingan yang serius jika dibandingkan dengan orang muda.

2. Ubat merawat kesan atau tanda-tanda sakit, tetapi bukanya merawat punca sakit. Ianya hanya menutup kesakitan, disebaliknya ia tidak memulihkan. Contohnya sakit kepala, ianya bukan disebabkan kekurangan aspirin pada sistem badan kita.

3. Ubat menghasilkan kesan kepada setiap orang. Tidak kira apa keadaan seseorang itu. Seseorang boleh merasai kesan pengambilannya. Ubat bertindak cepat dan menakjubkan, kesanya dalam jangka masa yang pendek beberapa minit atau jam.

4. Ubat berkemungkinan membawa maut. Salah guna atau berlebihan boleh membunuh.

5. Ubat baik dimakan biasanya dipertengahan waktu makan untuk mengelakkan hal yang saling mempengaruhi atau pencairan oleh kesan daripada makanan.

6. Ubat bertindak baik hanya secara berasingan. Ianya boleh mengganggu satu sama lain dan berkebolehan menghasilkan kesan-kesan sampingan.

7. Ubat boleh mengakibatkan kesan sampingan, kebanyakkan boleh kekal dalam badan. Malahan aspirin boleh kekal menyebabkan ganguan dalam perut, pendarahan dalam perut, loya, ganguan penglihatan, ganguan mental, bintik-bintik merah, telinga berdengung, ganguan penghadaman, dan akhirnya kematian.

8. Ubat ialah ejen-ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fungsi-fungsi dan menggangu tindakan biokimia dan proses enzim.

9. Ubat sama sekali ganjil dengan tubuh badan. Mereka tidak menjadi sebahagian daripada tisu-tisu kita, tidak juga menyumbang bahan-bahan berkhasiat.

Rumusan Ringkas.

1. Ubat di ambil ketika kita sakit sahaja.

2. Suplemen boleh diambil bila-bila masa dan yang paling penting minum air banyak semasa mengambil suplemen.

3. Ubat mengandungi dadah yang membolehkan ia bertindak dengan cepat.

4. Suplemen tidak menggunakan dadah tetapi mengandungi banyak vitamin-vitamin sihat yang digunakan untuk melawan segala penyakit..

P/S: Ramai orang salah anggap suplemen Vimax adalah ubat kuat. Salah tuh. Ia sebenarnya adalah suplemen yang merawat masalah lelaki.

Vimax

Vimax

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/