11 Khasiat Buah Pisang

Khasiat Buah Pisang
Khasiat Buah Pisang

Khasiat Buah Pisang

Buah pisang yang sudah masak amat nikmat untuk dimakan. Di balik rasanya yang manis, ternyata pisang mengandungi nutrien yang baik untuk kesihatan. Khasiat buah pisang yang berbeza-beza pun boleh dengan mudah anda dapatkan dengan memakannya secara kerap.

Begitu banyak kebaikan yang terkandung di dalam sebuah pisang, tapi yang paling banyak ialah vitamin B6. Bahan-bahan lain yang boleh anda dapatkan dari buah pisang, antara lain mangan, vitamin C, serat, kalium dan magnesium.

1. Sebagai Sumber Tenaga.

Ketika merasa sedang lelah dan tidak bertenaga, anda boleh memakan buah pisang ini. Dalam sekejap sahaja, badan boleh menjadi lebih bertenaga. Menjadikan anda bahagia. Pisang mengandungi protein tryptophan yang boleh mencetuskan pengeluaran serotonin, iaitu sebuah kompaun kimia yang boleh menjadikan anda lebih santai dan ceria.

2. Menghilangkan Sakit Perut.

Cubalah diubati dengan memakan buah pisang kerana salah satu khasiatnya boleh membantu meringankan sakit ini.

3. Diet

Pisang ialah buah yang mengandungi serat. Makanan berserat boleh memanjangkan proses penghadaman. Hasilnya, anda akan merasa kenyang lebih lama dan membuat anda boleh makan lebih sedikit.

4. Mengubati Sembelit.

Berlaku tertentu untuk memakan buah pisang yang sudah masak. Tapi hati-hati kerana kesannya akan berbalik jika anda memakan pisang yang masih hijau atau belum masak.

5. Jaga Sistem Imun Badan

Membantu menjaga sistem imun badan.

6. Menjaga Otot Badan.

Membantu pergerakan otot-otot dengan baik.

7. Tetapkan Denyut Jantung.

Membantu menetapkan denyut jantung, tekanan darah, dan saraf.

8. Mencegah Strok

Membantu mengurangkan risiko terdedah strok.

9. Baik Untuk Sel Darah Merah

Membantu membentuk sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan.

10. Metabolisme Protein

Membantu meningkatkan kadar metabolisma dalam badan dan kaya dengan protein.

11. Membersih Buah Pinggang

Meringankan tugas pembersihan darah oleh buah pinggang.

Cara Memakan atau Mengambil Pisang Dengan Sihat

Pisang yang sudah masak boleh secara langsung dimakan, tetapi anda pun boleh memupuk ia menjadi pelbagai macam makanan makanan ringan. Mengikut para pakar, pisang boleh menjadi makanan ringan yang manis yang lebih sihat berbanding biskut.

Tapi ingat untuk elakkan memakannya dengan cara digoreng, semacam menjadikannya pisang goreng. memasak dengan minyak boleh mengubah pisang goreng menjadi makanan yang merugikan kerana justeru berisiko memusnahkan kandungan nutriennya dan meningkatkan kadar lemak trans. perkara ini boleh meningkatkan risiko anda terdedah kolesterol tinggi, obesiti, kencing manis, penyakit jantung dan tekanan darah tinggi.

Jadi bagaimana cara memproses buah pisang agar kebaikan yang terkandung di dalamnya boleh bertahan?

  • Dijadikan sebagai minuman jus atau smoothie. Anda boleh menambahkan susu rendah lemak, madu, dan buah-buahan lain.
  • Campurkan hirisan pisang dengan oatmeal. Agar lebih berkhasiat, anda boleh menambah buah-buahan lain atau kacang almond.
  • Pisang yang telah dikisar pun boleh dicampur ke adunan kue bolu. Di samping boleh menambah cita rasa, kue bolu buatan anda pun boleh menjadi lebih berkhasiat.
  • Menyapukan selai kacang pada pisang pun boleh menjadi pilihan yang sihat.

Untuk mendapatkan info berkenaan khasiat buah pisang yang telah disebutkan di atas, imbangi dengan pola hidup sihat dan memakan pisang dengan cara yang bijak.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/