12 Tips Tambah Ketinggian

tips tambah ketinggian
tips tambah ketinggian

tips tambah ketinggian

Sifat atau fizikal manusia yang pendek atau rendah menjadi faktor utama mereka terdorong untuk mencari jalan atau berusaha untuk tambah ketinggian tubuh badan. Bagaimanakah caranya untuk tambah ketinggian sedangkan manusia telah diciptakan oleh Allah SWT dengan sebaik-baik kejadian dan cukup sifat. Bukan tidak mensyukuri nikmat Allah tetapi dengan berusaha manusia pasti akan membuahkan hasilnya.

Baiklah, untuk artikel kali ini admin ingin kongsikan 12 tips tambah ketinggian yang boleh dipraktikkan oleh mereka yang merasakan tidak cukup tinggi dan ingin mendapatkan ketinggian tubuh badan yang diidamkan.
1. Nutrien Yang Mencukupi

Protein dan vitamin juga penting dan dapat membantu untuk tambah ketinggian badan dengan cepat. Sumber makanan yang dapat mempercepat pertumbuhan tulang seperti yogurt, telur, susu, keju, daging yang merupakan sumber dari zink, magnesium, dan chromium kalsium yang baik untuk pertumbuhan tulang.
2. Menjaga Pergerakan Tubuh Badan
Untuk mendapatkan bentuk tubuh badan yang menarik dan tambah ketinggian, kita haruslah menjaga pergerakan tubuh. Contohnya, ketika duduk hendaklah berada posisi yang betul, apabila menulis di meja badan harus menegak ataupun semasa berjalan angkat sedikit posisi bahu jangan menunduk berterusan.
3. Jangan Makan Sebelum Tidur

Jangan makan sebelum tidur dan jika boleh 2 jam sebelum tidur usahakan untuk tidak makan, kerana makan sebelum tidur dapat memacu hormon insulin yang melambatkan hormon pertumbuhan badan untuk tambah ketinggian. Hindari makanan yang boleh menghalang atau menyekat proses pertumbuhan badan

4. Keperluan Kalsium

Pengambilan kalsium sebagai mineral yang penting bagi pertumbuhan tulang untuk tambah ketinggian tubuh badan, antara lain ianya bagus untuk metabolisme tubuh, penghubung antara saraf, mencegah osteoporosis, sakit jantung, pergerakan otot, dan sebagainya. Sumber kalsium terdapat pada makanan seperti telur, pisang, susu, keju, yogurt, dan masih banyak lagi.
5. Tidur Teratur Dan Jangan Bersenam Pada Waktu Malam

Hampir 95% pertumbuhan manusia terjadi pada waktu tidur. Bersenam yang dilakukan pada waktu yang betul secara normal, lonjakan hormon pertumbuhan manusia yang normal akan terjadi sebelum waktu tidur. Maka, dengan tidur yang teratur amatlah bermanfaat untuk tambah ketinggian tubuh badan.

6.Tidur Dengan Posisi Yang Betul

Sering kali seseorang tidur dengan posisi yang salah yang menyebabkan postur tubuh menjadi tidak betul, seperti tubuh yang bongkok dan sebagainya. Posisi tidur yang betul adalah terlentang, kepala menghadap ke atas, kaki lurus, serta tidak menggunakan bantal yang terlalu tinggi.

7. Melompat

Begitu juga melompat, otot kaki akan terstimulasi yang pada akhirnya membuat tubuh menjadi lebih tinggi. Oleh itu melompat sesuai untuk dilakukan sebelum masuk tidur dan berbasikal pada pagi atau petang hari.

8. Berbasikal

Aktiviti berbasikal merupakan salah satu cara untuk tambah ketinggian tubuh badan yang dapat dilakukan dengan mudah. Ini kerana gerakan kaki ketika mengayuh, otot kaki akan terstimulasi dan pada akhirnya dapat tambah ketinggian badan dengan cepat. Jadi lakukanlah aktiviti berbasikal sekurang-kurangnya 30 hingga 45 minit sehari.

9. Senaman Yoga
Dengan melakukan senaman yoga ianya dapat menambah tinggi badan. Lakukan yoga secara rutin dengan diiringi muzik rentak perlahan atau menggunakan headset. Tarik nafas dengan tenang diikuti dengan setiap gerakan. Minum susu yang berkalsium tinggi. Petang hari anda boleh berbasikal. Sebelum tidur juga anda boleh lakukan pergerakan ringan yoga di atas tempat tidur dan dengan diringi muzik perlahan dang menenangkan. Tarik nafas dengan betul dan  tidur dengan posisi yang baik.

10. Lakukan Regangan Otot Atau Streching

Dengan melakukan regangan otot atau streching ini dapat membantu tambah ketinggian tubuh badan. Selepas bangun dari tidur, lakukan streching. Gerakan seperting menendang masing-masing kaki 75 kali. Untuk hasil yang maksima, minum susu setelah melakukan regangan otot. Pilih susu yang mengandung kalsium tinggi. Sebelum tidur juga anda boleh melakukan streching di tempat tidur. Dengan posisi tidur dan semua badan ditarik. Kemudian tidur dengan posisi yang betul.

11. Berenang

Dengan melakukan senaman rutin seperti berenang, berbasikal, dan sebagainya boleh membantu seseorang itu menambah ketinggian badan. Aktiviti berenang memang diakui boleh tambah ketinggian tubuh badan seseorang itu. Dengan kerap berenang selama 30 minit juga dapat membuat tubuh menjadi lebih fleksibel.

12. Kurangkan Pengambilan Makanan Yang Tidak Berkhasiat

Kurangkan pengambilan makanan yang tidak berkhasiat seperti makanan yang mengandungi lemak dalam jumlah yang banyak, makanan ringan, minuman berkarbonat, berkafein, alkohol. Ini kerana pemakanan yang tidak berkhasiat ini boleh menghalang atau membantutkan pertumbuhan manusia dan juga memperlambatkan proses penyerapan kalsium di dalam tubuh badan.

Lakukannya secara rutin dan jadikan ia sebagai amalan harian kita In Shaa Allah ianya akan berkesan dan jangan paksa diri. Sekiranya tidak berjaya juga, jangan lakukan sesuatu yang dilarang agama seperti melakukan pembedahan plastik (plastic surgery) kerana ianya diharamkan kerana mengubah ciptaan Allah SWT secara drastik dan tidak mensyukuri nikmatNya.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/