3 Petua Hilangkan Bintik Hitam

Portrait of beautiful woman applying cream on face - isolated

Portrait of beautiful woman applying cream on face - isolated

Bintik hitam termasuk sebagai macam jerawat ringan yang biasa timbul pada muka. Tetapi, ada juga kemungkinan bintik hitam timbul pada leher, dada, punggung, lengan, atau bahu. Ianya terbentuk kerana adanya penyumbatan disebabkan oleh sel kulit mati dan minyak pada liang-liang. Bintik hitam ada yang berwarna putih kerana tertutup kulit, Tetapi boleh juga berwarna hitam kerana terbuka.

3 petua atau cara hilangkan bintik hitam yang berkesan adalah. Walaupun tidak berasa sakit, ianya tetap sahaja boleh mengganggu. Terdapat beberapa cara yang boleh dibuat untuk membantu menghilangkannya iaitu:

1. Menggunakan Bintik Hitam Pemerah.

Proses ini dibuat oleh doktor pakar kulit atau dermatologis dengan menggunakan alat bintik hitam pemerah yang ditekan ke liang-liang agar sumbatan ini keluar. Beberapa kemungkinan risiko yang dihadapi dari tahap ini, semacam proses pengekstrakan yang tidak tuntas, kerosakan rangkaian, rangkaian parut, hingga bintik hitam yang timbul kembali.

2. Rawatan Mandiri Dengan Produk Bebas.

Untuk menghilangkan bintik hitam, tersedia pelbagai produk yang boleh dibeli secara bebas di farmasi. Mula dari bentuk gel, krim, atau plaster yang langsung dilekatkan pada kulit. Cara kerja produk ini ialah dengan membunuh bakteria, mengurangkan kelebihan minyak, dan menggalakkan kulit untuk melepas sel kulit mati.

3. Ubat-Ubatan Dengan Kawalan Doktor.

Doktor akan memberikan ubat yang lebih kuat yang dapat menghalang pembentukan sumbatan dan mempercepatkan proses penggantian sel kulit. Kepada bintik hitam yang diikuti dengan jerawat atau kista jerawat, doktor kemungkinan akan memberikan anda gabungan antibiotik atau ubat lain.

Di samping tiga cara biasa di atas, terdapat juga beberapa teknik lain yang memerlukan peralatan dan bahan-bahan kimia dengan tujuan tertentu, antara lain:

  • Mengelupaskan Kulit Dengan Bahan Kimia. Dalam proses ini, salutan teratas kulit akan terkepulas, sehingga bahagian kulit yang lebih halus yang berada di bawahnya akan terbuka. pengelupasan kulit semacam ini automatik membantu melepas sumbatan punca bintik hitam, sekaligus sel kulit mati.
  • Teknik Microdermabrasion. Dengan teknik ini, doktor menggunakan alat tertentu untuk exfoliates salutan paling luar kulit. Proses ini akan menghilangkan sumbatan pada bintik hitam.
  • Pengubatan Menggunakan Laser dan Cahaya (Light and Laser Therapy). Dengan menggunakan alat yang mengeluarkan sinar cahaya dan laser yang kuat, hingga secara langsung ke bahagian asas kulit. Teknik ini dapat menghapuskan bintik hitam dan jerawat, tanpa merosakkan bahagian atas kulit. Sekaligus berkesan mengurangkan pengeluaran minyak atau membunuh bakteria.

Punca Timbulnya Bintik Hitam

Bintik hitam bagi sebahagian orang boleh timbul dengan mudah pada muka seseorang, manakala sebahagian lagi tidak begitu.
Beberapa faktor penyokong membuat seseorang menjadi lebih terdedah mengalami bintik hitam, antara lain pengeluaran minyak badan berlebihan, sekaligus menjadikan muka berminyak, timbunan bakteria punca jerawat (propionibacterium acnes) pada kulit, atau perengsa folikel rambut kerana jika tergelincir pelepasan sel kulit mati. Ubat-ubatan tertentu juga boleh mempengaruhi pertumbuhan bintik hitam dan jerawat, termasuk kortikosteroid, litium, dan androgen.

Beberapa macam produk kulit serta rambut kemungkinan berisiko menghalang liang-liang juga, sehingga membawa kepada bintik hitam. Faktor genetik juga boleh membawa kepada seseorang lebih terdedah mengalami bintik hitam. Di samping itu, bintik hitam juga cenderung lebih banyak diderita oleh seseorang yang mengalami pertukaran hormon, semacam masa haid, masa remaja atau wanita yang memakan pil KB. Makanan atau minuman produk tenusu atau makanan kaya karbohidrat, belum terbukti boleh mencetuskan bintik hitam atau jerawat.

Bagaimanakah Cara Mengelakkan Timbulnya Bintik Hitam ?

Untuk menghilangkan bintik hitam atau mengelakkan terbentuknya bintik hitam kembali, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan:

  • Menjaga kulit tetap bersih. Cuci muka dengan sabun pembersih muka yang lembut dua kali sehari.
  • Elakkan produk yang boleh menghalang liang-liang. Pilih produk dengan jenama ‘noncomedogenic’ atau tidak menyebabkan bintik hitam.
  • Rambut berminyak juga boleh mempengaruhi keadaan kulit muka. Jika perlu untuk cuci bersih rambut anda setiap hari.
  • Gunakan produk berupa masker atau scrub yang dapat mengelupas sel kulit mati pada muka. Pilih yang lembut di muka.
  • Ambil perhatian cara untuk kegunaan yang sesuai ketika menggunakan produk bebas untuk mengubati bintik hitam.
  • Jika penggunaan produk bebas untuk bintik hitam tidak menunjukkan hasil bertambah baik selepas 3 bulan, segera dapatkan nasihat doktor.

Bintik hitam jelas dapat mengganggu penampilan, meskipun begitu sebelum melakukan rawatan kulit untuk mengubatinya, cuba rujuk kepada doktor untuk mengelakkan alahan atau keadaan yang tidak diingini lain.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/