4 Kebaikan Buah Epal Hijau

Khasiat Buah Epal Hijau
Khasiat Buah Epal Hijau

Khasiat Buah Epal Hijau

Sebenarnya tak ramai yang menggemari buah epal hijau ini. Buah epal hijau berwarna kehijau-hijauan dan mempunyai rasa sedikit masam. Adakalanya epal ini mempunyai rasa yang  sedikit manis dan masin. Ia dikenali sebagai Granny Smith Apple.

Tahukah anda bahawa sebiji buah epal hijau mengandungi banyak khasiat buah untuk kesihatan. Bahkan epal juga digunakan sebagai buah-buahan ‘favourite’ untuk diet menurunkan berat badan. Buah epal hijau mempunyai kadar lemak yang rendah, tetapi serat yang ada dalam buah epal hijau sangat tinggi. Serat inilah yang akan membantu anda berasa cepat kenyang. Kalori bagi sebiji epal 154 g, mempunyai lebih kurang 80 kalori.

Antara khasiat buah epal hijau ialah :

4. Makanan Tinggi Serat

Sebiji epal mengandungi anggaran serat sebanyak 3 gram. Serat membantu penyerapan dan penghadaman di dalam tubuh badan manusia. Hal ini dapat mengelakkan seseorang daripada sembelit atau sukar membuang air. Serat membantu membersihkan sistem badan dan meningkatkan metabolisme badan. Selain itu, epal hijau jug mengandungi kalium yang membantu membuang air berlebihan dalam badan kerana ia mempunyai kesan ‘diaretic’.

2. Mengandungi Karbohidrat

Buah epal hijau juga kaya dengan karbohidrat iaitu dengan anggaran 22 g per 154 g epal. Seperti yang kita tahu, karbohidrat adalah sumber bahan api utama badan anda. Karbohidrat yang ditambah dengan serat dapat menggalakkan rasa kekenyangan tubuh badan.

3. Mengatasi Masalah Sembelit

Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman, kisarkan epal hijau dengan saleri dan diminum setiap pagi sebelum sarapan. Ia dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksin dengan pantas menerusi sistem penghadaman. Zat masam epal hijau merupakan pembersih tubuh yang sangat baik.

4. Kaya Dengan Sumber Mineral Dan  Vitamin

Buah ini kaya dengan sumber mineral yang diperlukan untuk kesihatan tubuh badan seta mengandungi Vitamin A, B dan C. Sumber ini membantu meningkatkan oksigen dalam darah dan melindungi kulit daripada kesan berbahaya seperti radikal bebas selain membantu mengekalkan kulit berseri dari dalam.

 

Khasiat Lain Buah Epal Hijau

Telah terbukti, buah epal hijau mengandungi antioksidan yang tinggi dan ia juga dapat membantu menurunkan kadar kolestrol jahat. Rendahnya kolestrol jahat ini akan melindungi anda daripada  pelbagai penyakit. Antaranya, penyakit jantung, mencegah kerosakan gigi dan penyakit gusi, menstabilkan gula dalam darah serta  sebagai agen anti kanser.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/