4 Kelebihan Susu Tetek

Susu Tetek

Susu Tetek

Susu Tetek

Tahukah anda betapa pentingnya pengambilan susu tetek atau susu badan kepada bayi anda. Susu yang admin maksudkan bukanlah susu lembu atau susu kambing tetapi susu tetek yang diperah, dihisap atau diambil dari badan seorang wanita yang sudah pun bergelar ibu apabila melahirkan bayi. Susu tetek bagus untuk bayi bagi meningkatkan imuniti badan bagi melawan penyakit dan mempunyai daya imunisasi yang tinggi

Walau berapa pun usia bayi anda, susu tetek yang mengandungi kandungan kalsium serta pelbagai lagi nutrisi penting dan juga mineral semulajadi bagus untuk perlindungan tubuh badan bayi perlu diambil dengan secukupnya.

Mari ketahui pelbagai rahsia dan 4 kelebihan khasiat menarik mengenai susu tetek ini untuk bayi anda.

Fakta Penting Susu Tetek

● Lemak susu tetek tidak menyebabkan gemuk. Amalan diet pemakanan anda yang tidak seimbang yang menyebabkan pengumpulan lemak lalu mendorong kearah kegemukan. Namun bagi bayi tiada istilah kegemukan tetapi badan sihat dan tembam apabila bayi mendapat susu tetek secukupnya.

● Sebelum bayi tidur, digalakkan untuk memberi minum susu tetek setiap 2 jam bergantung pada kekerapan bayi bangun untuk menyusu dapat melonggarkan otot-otot tegang dan menenangkan saraf bayi.

● Tidak kira susu tetek, susu segar (lembu, kambing) mahupun susu tepung, ia mengandungi kandungan vitamin dan kalsium yang baik untuk pertumbuhan tulang dan penyembuhan luka, vitamin untuk sel darah, tenaga untuk melakukan aktiviti seharian serta riboflavin yang menjadikan kulit cerah berseri.

● Susu tetek adalah baik untuk mereka yang mengalami PMS kerana ia sumber untuk melegakan kesakitan dan memberi tenaga kepada badan bayi untuk terus aktif.

● Susu tetek menjadikan badan lebih sejuk dengan mengekalkan tahap cecair dalam badan bayi anda.

Susu Tetek Diet Yang Penting

Menurut pakar nutrisi Dutch Lady Milk Industries Berhad Malaysia, Loo Mei Fong, susu tetek adalah sumber diet yang penting terutamanya kepada bayi dan kanak-kanak kerana waktu inilah tumbesaran badan bermula. Namun, jika diminum dalam kadar berlebihan, badan menerima sumber tenaga yang terlalu banyak dan ini mengakibatkan bayi ‘hyper-active’ dan kecelaruan sistem badan. Jika terlalu banyak tenaga dalam badan.

Apa yang pasti, coklat dan susu tetek mengandungi tenaga yang sama banyak. Apa yang berbeza adalah kandungan karbohidrat dan gula dalam coklat yang lebih memudaratkan. Jadi, lebih baik pilih hidangan semulajadi yang baik untuk tubuh badan bayi anda bagi menjamin kesihatan di masa hadapan.

Kreatif Dengan Susu Tetek

● Jika inginkan kelainan dalam hidangan, cuba tambahkan sesudu badam yang sudah dibakar dan dikisar halus berserta satu sudu madu. Beri kepada bayi sekali sekala dan jangan diamalkan selalu. Ia membantu menajamkan minda dan menguatkan daya ingatan bayi anda.

● Jika bayi anda lapar di malam hari, elakkan memberi susu tepung. Kerana bila bayi sudah mula minum susu tepung dia akan mula menolak untuk minum susu tetek.

Tidak Suka Susu Tetek?

Jika bayi anda bukan penggemar susu tetek, cuba cari penyelesaian untuk kekal sihat dengan pelbagai nutrisi yang terdapat di dalam susu tepung mengikut umur dan usia bayi anda. Walaupun kandungan susu tepung hanya 53 peratus, namun tetap memberi nutrisi baik untuk badan bayi anda. Menariknya, ia mengandungi sukrosa, manisan yang diperbuat daripada tanaman semulajadi. Ketahuilah khasiat segelas susu tetek bersamaan dengan kebaikan sebiji telur.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/