4 Khasiat Buah Delima

Khasiat Buah Delima
Khasiat Buah Delima

Khasiat Buah Delima

Buah delima atau Red Pomegranate yang dikenali sebagai Superfood. Seperti permata biji (arils) telah digunakan untuk tujuan perubatan selama beribu tahun. Makanan yang mempunyai antioksidan yang kuat dan vitamin iaitu buah delima merah ini telah terbukti menjadi penawar kepada semua untuk apa-apa penyakit.

Buah delima juga bagus untuk ibu-ibu mengandung mengamalkan pengambilannya untuk kesihatan anak yang di dalam kandungan kerana ianya kaya dengan khasiat dan nutrien yang sangat tinggi.

Antara 4 khasiat dan kebaikan buah delima buat kesihatan manusia ialah :

1. Menghilangkan Parut

Berupaya menyembuhkan parut kerana jus buah delima membantu untuk pertumbuhan semula sel-sel dalam lapisan kulit. Buah delima mempunyai keupayaan untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka. Ia juga melindungi kulit daripada terbakar matahari dan menyembuhkan kerosakan yang disebabkan kepada kulit akibat pendedahan berterusan kepada matahari.

2. Membantu Sistem Penghadaman

Jus buah delima dikatakan mendorong rasa lapar dan juga boleh mengawal dahaga.  Boleh menjadi minuman pilihan yang tepat dalam keadaan cuaca panas. Selain itu, jus delima juga mampu melegakan jangkitan saluran kencing dan memudahkan pengaliran air kencing. Memandangkan tidak mempunyai lemak tepu atau kolesterol, jus delima amat disyorkan buat mereka yang berhasrat untuk mengurangkan berat badan.

3. Baik Untuk Kesihatan Jantung

Buah delima dikatakan mempunyai kepekatan jus yang lebih tinggi antioksidan daripada sumber-sumber lain antioksidan pemakanan seperti jus anggur, jus blueberry, jus kranberi dan teh hijau. Buah delima  dapat melindungi jantung kita berdasarkan  kajian ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ menyatakan  ia mampu mencegah pengerasan arteri dan penyakit lain seperti serangan jantung dan stroke. Buah delima mencegah daripada tompokan plak yang menyebabkan plak tersumbat di arteri serta berupaya meluruhkan tompokan plak yang terlekat di arteri.

4. Mencegah Kanser

Selain itu, buah delima  juga memiliki khasiat mencegah dan mengubati pelbagai jenis kanser: Jus  buah delima dapat menghancurkan sel-sel kanser payudara dan dapat membiarkan sel-sel sihat. Ekstrak dari biji delima yang berkhasiat dapat memulihkan  sel-sel leukemia kembali menjadi normal. Dalam sebuah penelitian terhadap 50 lelaki  yang telah menjalani pengubatan kanser prostat yang minum  205g  jus delima setiap hari dapat melambatkan penggandaan PSA (ukuran perkembangan kanser prostat) dan dapat mengurangkan rawatan seperti terapi hormon.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/