4 Tips Main Masa Isteri Hamil

Tips Main Masa Isteri Hamil
Tips Main Masa Isteri Hamil

Tips Main Masa Isteri Hamil

Suami ajak isteri main masa isteri tengah sarat hamil. Ehhh… Boleh ke ajak isteri main ni? Pertanyaan itu sering terjadi… Hanya kerana disebabkan perut anda semakin ‘memboyot’, maka nafsu seks anda menurun. Jawapannya tidak! Ketika mengandung atau hamil, seorang wanita boleh menjadi lebih bersemangat untuk main kerana hormonnya meningkat sewaktu hamil.

Biasanya di pertengahan kehamilan, pada trimester kedua dorongan seksual atau rasa hendak main masa mengandung menjadi lebih meningkat disebabkan oleh hormon-hormon reproduktif seperti estrogen dan progesteron yang relatif meningkat. Ketika ini tenaga dan nafsu seks mula meningkat naik, rasa mual dan pening juga semakin berkurangan. Seks boleh menjadi perkara nombor satu yang bermain di kepala wanita mengandung pada masa ini kerana adanya peningkatan aliran darah ke vagina, sehingga vagina semakin membesar dan mengalami peningkatan ‘kebasahan’. Jadi, itulah diantara salah satu sebabnya keinginan wanita untuk main masa mengandung menjadi lebih ‘over’ daripada kebiasaannya.

Berikut di bawah ini adalah beberapa fakta seks atau nak main ketika isteri hamil yang boleh anda baca untuk dijadikan panduan dan jugak guideline.

1. Sering Terangsang

Ada kajian mengatakan, wanita mengandung biasanya akan mengalami orgasme yang lebih kerap kerana peningkatan daya sensitif di saraf, pengenduran alat sulit serta peningkatan kadar hormone oksitosin. Ketika mengandung juga, aliran darah anda dari kawasan punggung juga akan meningkat.

2. Tetap Selamat Walaupun Main Masa Mengandung

Melakukan hubungan seks atau main masa mengandung, tetap ok selagi anda selesa untuk melakukannya bersama pasangan. Jika anda dan pasangan masih dihantui perasaan bimbang atau takut dengan keselamatan bayi dalam kandungan, sebaiknya anda mendapatkan nasihat daripada doktor. Biasanya doktor akan memberikan nasihat terbaik jika anda memang berada pada situasi yang kurang baik seperti bermasalah dengan ‘plasenta previa’ dan sebagainya.

3. Posisi Seks

Ketika mengandung bukan bermakna anda langsung tidak boleh menikmati hubungan seks atau tak boleh ‘main’. Anda boleh main masa mengandung asalkan posisi seks yang dipraktik itu betul. Contohnya, ‘woman on top’, yang dikatakan posisi terbaik, main masa mengandung agar anda boleh mengawal kedalaman batang zakar. Posisi ini boleh dilakukan pada trimester pertama dan kedua.

Tetapi posisi seks berbaring terlentang ini  perlu dihentikan pada masa kehamilan sudah mencecah 16 hinga 20 minggu. Pada posisi yang terlentang ini rahim dikatakan akan menekan ‘vena cava inferior’ dan mengurangi pengaliran darah dari tubuh ke jantung disebabkan berat bayi dan juga pasangan.

Ketika perut anda semakin membuncit cubalah posisi seks cara mengiring, Selain itu, anda juga boleh meminta pasangan anda duduk bersandar dan anda duduk di atas pangkuannya.

4. Wanita Hamil Kelihatan Lebih Seksi Dan Ayu

Jangan terkejut, jika En. Hubby enggan berjauhan daripada anda sepanjang tempoh kehamilan. Ketika mengandung, seorang wanita memang kelihatan lebih cantik dan menarik. Ini disebabkan oleh tanda-tanda kesuburan yang kelihatan ketika anda mengandung. Secara semulajadi, si suami akan lebih tertarik pada anda yang berada pada masa subur.

Info Ekstra Petua Bahagia

Anda tidak boleh main masa mengandung jika;

1. Doktor telah mengesahkan bahawa punya risiko keguguran.

2. Berisiko bersalin premature, sebelum usia kandungan 37 minggu.

3. Anda mengalami ‘plasenta previa’, yang mana plasenta menutupi permukaan serviks.

4. Anda mengalami pendarahan vagina. Biasanya terjadi pada kehamilan kembar.

5. Mengalami infeksi tertentu.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/