5 Alasan Ponteng Puasa

ponteng puasa
ponteng puasa

ponteng puasa

Hye Uolss… artikel kali ini kita santai-santai jek pasal ponteng puasa..sebab admin nak share pasal taktik yang biasa uolss gunakan waktu kecik-kecik dulu nak “skip” atau ponteng puasa….siapa yang masih ingat??…admin rasa korang semua mesti masih ingat kan…jangan tipu lahh..artikel ni admin tulis untuk mengingatkan admin supaya bila anak-anak dah membesar nanti boleh tahu taktik diorang nak ponteng puasa dan boleh tangkap diorang siap-siap..haha!!!!

1. Insiden “ter”

Kebiasaan insiden “ter” ini terjadi pada hari pertama puasa. Bila balik sekolah mak tanya “Amir puasa tak hari ni?..” dia pun jawab “ Puasa mak tapi tadi “ter”makan gula-gula kat sekolah ” ..haa..nampak tak permainannya di situ?.. jadi sebagai ibu bapa langkah yang sepatutnya diambil untuk menangani masalah anak ponteng puasa adalah dengan memastikan tiada makanan di dalam begnya sebelum ke sekolah dan boleh gunakan rasuah sebagai salah satu cara contohnya jika dia “ter” melakukan sesuatu, burn duit raya….mesti dia fikir banyak kali nak buat. Tetapi, make sure anak anda mampu dan sihat untuk berpuasa hokayy…

2. Pura-pura sakit kronik.

Budak-budak biasalah…mana tahan nak puasa..kalau dapat puasa sekerat hari pon dah berlagak citer dengan kawan sekolah…biasa kalau tak nak atau nak ponteng puasa macam-macam alasan yang dia bagi. Demam lah,apelah..lagi kronik penyakit lagi besar chance nak buka puasa..Lepas tu mak buatkan telur goreng…bestlaa…So, sebagai ibu bapa langkah yang boleh diambil adalah dengan membawa anak anda ke klinik untuk check betul atau tak dia sakit..kalau betul baru bagi buka puasa..dan check suhu, jika badan dia panas dan lemah longlai tidak bermaya, bagi jela buka puasa..kang jadi kes aniaya plak..tapi kalau segar bugar macam bunga..cergas…maknanya nipu lah tu..huhu!!

3. Minum air paip

Walaweii…bab ni memang selalu terjadi..budak-budak yang nakal kebiasaannya akan buat benda ni bila ponteng puasa…admin tak buat ok..sebab admin baik..haha!!Biasa kes ni berlaku di bilik air..jadi orang tak perasan sangat..tak dapat air manis…air paip pon jadilah…time puasa air paip pon nampak macam air coke..Jadi ibu bapa harus pantau anak-anak anda di bilik air..take note diorang mandi berapa minit..agak-agak kalau lama sangat tu..”something “ la tu..nak-nak rumah moden sekarang yang siap ada tab mandi…tak payah cakap lah..confirm..hahaha!! awasi anak-anda di bilik air..

4. Rajin tolong mak

Budak-budak kecik ni jarang nak tolong mak kat dapur.Biasa diorang ni main jek kejenya…tapi budak dulu-dulu main pondok-pondok la ,guli la…cuma zaman sekarang je gajet. Jika anak anda terlebih rajin menolong mak dia kat dapur waktu bulan puasa..hati-hati sebab takut mak suruh beli barang kat kedai dia pergi beli sekali makanan dia..haha!!bila mak tanya kenapa harga barang ni mahal sangat jawapan dia..harga mahal sekarang mak..GST..ini bahaya…hahaha!!cerdik menipu

5. Terkentut dalam air

Insiden ponteng puasa ni selalu terjadi bila tiada alasan lain untuk buka puasa…alasan yang sangat tragis!!!..tapi terjadi okayy…” Mak amir terkentut dalam air tadi,batal kan mak puasa? ”..mak dia jadi speechless…terpaksa bagi buka puasa..alasan ni nampak simple tapi tak boleh nak elak..macam terpaksa bagi budak tu buka puasa kan..hahaha!!Tapi alasan yang ni cuma boleh gunakan rasuah untuk dia puasa…kalau x..memang susah sikitla..

Korang yang baca mesti teringat balik zaman korang kecik-kecik dulu kan…admin saje jek throwback kenangan dulu-dulu…bila ingat geli hati pon ada…kelakar sangat…hahaha!!enjoy your reading..

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/