5 Cara Tingkatkan Kualiti Sperma Air Mani

sperma
sperma air mani

sperma air mani

Apa itu sperma air mani ? Sperma ialah kandungan yang terdapat di dalam air mani yang mempengaruhi tahap kesuburan seseorang lelaki itu.

Untuk menghamilkan isteri, seorang suami perlu mempunyai jumlah sperma air mani yang normal dan berkualiti. Kiraan jumlah sperma air mani yang normal adalah di antara 20 juta dalam setiap millimeter. Sekiranya kurang, peluang untuk suami menghamilkan isteri adalah tipis.

Kajian menunjukkan bahawa jumlah dan kualiti sperma air mani banyak dipengaruhi oleh pemakanan. Menurut penasihat di American Council for Fitness and Nutrition, Dr. Keith Thomas Ayoob, makanan yang baik untuk jantung dapat melancarkan aliran darah. Aliran darah yang lancar adalah baik untuk sperma air mani dan dapat mencegah ejakulasi pra matang.

Selain itu, cara pemakanan juga boleh meningkatkan kualiti sperma air mani. Antaranya adalah dengan pengambilan 5 makanan di bawah ini :

 

1. Sayur-Sayuran Hijau

19-greenveggies

Seorang lelaki perlu mendapatkan kadar asid folic yang cukup. Kekurangan acid folic boleh menyebabkan bayi lahir dalam keadaan cacat kerana lelaki yang mempunyai kadar asid folic yang rendah mempunyai sperma air mani dengan berlainan kromosom. Asid folic boleh diperolehi dengan sentiasa mengamalkan pemakanan sayur-sayuran hijau yang segar.

2. Buah Tomato

red-tomato-meteorite

Buah tomato mengandungi vitamin C yang dapat meningkat kualiti sperma air mani. Ianya juga kaya dengan likopen yang mampu meningkatkan kesihatan prostat dan mencegah kanser prostat.

3. Yogurt

p02zyq6n

Zat zink yang rendah dalam tubuh menyebabkan kadar testosteron rendah dan menjadikan jumlah sperma air mani kurang. Zat ini biasanya boleh didapati dalam yogurt, daging merah dan gandum.

4. Ikan Salmon

51265

Ikan salmon kaya dengan omega 3 membantu meningkatkan aliran darah ke alat kelamin dan meningkatkan fungsi seksual, bukan sahaja menjadikan sperma air mani kuat, bahkan dapat berenang dengan cepat.

5. Buah Aprikot Kering

a00ca979676b4a21

Vitamin A dalam makanan ini membantu pertumbuhan sperma air mani yang sihat. Kekurangan vitamin A pada lelaki merupakan punca kemandulan kerana pergerakan sperma air mani yang lambat.

Kebiasaannya antara faktor yang menyebabkan kemandulan seseorang lelaki itu adalah kerana kekurangan sperma atau dalam makna lain tiada kualiti sperma lelaki yang mandul. Bagi mengatasi masalah kualiti sperma ini anda boleh dapatkan nasihat daripada pakar sakit tuan atau mencuba suplemen seperti Semenax di mana ia boleh membantu meningkatkan kuantiti dan jumlah sperma.

semenax

semenax

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/