5 Khasiat Habbatus Sauda

Habbatus Sauda

Habbatus Sauda

Habbatus Sauda nama saintifiknya adalah Nigella sativa. Berbatang rendah, tingginya tidak sampai 50 cm. Tumbuhan ini masih satu keluarga dengan Adas (Foeniculum capillaceum) dan Anise (Pimpinella anisum), jadi kadangkala dikira salah satu macam tumbuhan Adas. Buahnya ini berbentuk mirip kapsul, yang pada dalamnya menawarkan biji yang berwarna putih dengan bentuk segi empat. Warna mereka cepat sekali bertukar menjadi hitam jika terjejas hawa.

Kebelakangan ini ini tidak kurang dari 150 kajian yang dimuatkan pada pelbagai jurnal saintifik lebih mengukuhkan bukti mengenai pelbagai khasiat yang pernah disebutkan oleh orang-orang telah lalu mengenai tumbuhan ini. Kajian ini kebanyakannya bermula dari Eropah, terutamanya Austria dan Jerman yang berada pada barisan terkemuka dari negara-negara yang menggalakkan dihidupkannya semula rawatan herba sebagai rawatan alternatif.

5 Khasiat Habbatus Sauda ‘(Jintan Hitam)

1. Mengelakkan Kanser Hati

Para pengkaji di Sri Lanka telah menjalankan kajian kepada 60 ekor tikus yang diberi zat diethyl-nitrosamine yang boleh menyebabkan berlakunya serangan kanser. Sebahagian daripada tikus itu diberi herba habbatus sauda ‘dan sebahagian lagi diberi herba lain. Para pengkaji memerhatikan tikus-tikus ini semasa satu minggu, kemudian mereka mengkaji rangkaian hati tikus-tikus ini, hasilnya adalah kesan kanser jauh lebih rendah di tikus-tikus yang diberi habbatus sauda ‘. Para pengkaji membuat kesimpulan bahawa habbatus sauda ‘memainkan peranan melindungi hati dari kesan serangan kanser.

2. Mengelakkan Kanser Payudara

Dalam kajian yang diterbitkan oleh majalah Bio Med Sci Instrum, 2003, para pengkaji di Missisipi USA mendapati bahawa penggunaan ekstrak habbatus sauda ‘amat berkesan untuk menghalang perkembangan sel-sel kanser payudara.

3. Mengubati Diabetes Mellitus atau Kencing Manis

Dalam majalah Tohoku J Exp Med, september 2003, para pengkaji di Turki menjalankan kajian kepada 50 ekor tikus yang terjangkiti penyakit Diabetes Mellitus dengan diberikan zat streptozotocin di peritoneum. Tikus-tikus itu dibahagikan menjadi dua kumpulan. Kumpulan pertama diberi minyak pati habbatus sauda ‘dalam peritoneum setiap hari semasa 30 hari. Manakala kumpulan kedua diberi cecair mineral tanpa diberi minyak habbatus sauda ‘.

Para pengkaji mendapati bahawa memberikan minyak habbatus sauda ‘di tikus-tikus yang terjejas diabetes membawa kepada penurunan kandungan gula dalam darah tikus-tikus ini, serta kenaikan kandungan insulin dalam darah. Selain daripada itu, ia juga membawa kepada pertambahan dan kenaikan aktiviti sel-sel beta di pankreas yang bertanggung jawab merembeskan insulin. Satu hal yang menunjukkan bahawa habbatus sauda ‘boleh membantu merawat penyakit kencing manis.

4. Kurangkan Kolesterol dan Gula Darah

Di Maghribi, para pengkaji menjalankan kajian mengenai kesan minyak habbatus sauda ‘terhadap kandungan kolesterol dan gula dalam darah tikus percubaan. Tikus-tikus itu diberikan 1 mg / kg minyak statik habbatus sauda ‘semasa 12 minggu. Pada hujung kajian, kandungan kolesterol turun 15%, lemak trigliserida turun 22%, gula darah turun 16.5% serta kandungan hemoglobin naik 17.5%. Ini menunjukkan bahawa minyak habbatus sauda ‘berkesan menurunkan kandungan kolesterol dan gula darah di manusia.

5. Lindungi Jantung dan Pembuluh Darah

Telah lumrah dikenali bahawa kenaikan zat homosisitin dalam darah meningkatkan risiko berlakunya penyakit pembuluh darah jantung, pembuluh darah otak, dan pembuluh darah periferal. Para ahli sains mendapati bahawa memberikan asid folik, vitamin B6 dan vitamin B12 boleh membawa kepada penurunan kandungan homosisistin dalam darah.

6. Mengelakkan Sirosis Hati

Dr. Ghomidi dari Universiti King Faishal di Damam menjalankan kajian terhadap tikus percubaan untuk mengetahui kesan emulsi habbatus sauda ‘dalam melindungi hati daripada zat toksik yang dikenali sebagai carbon tetrachloride. Dari kajian tersebut, didedahkan bahawa memberikan emulsi habbatus sauda ‘dapat mengurangkan pengaruh toksin dari zat carbon tetrachloride terhadap hati. Kajian lain dipublikasikan oleh Majalah Phytother Res, 2003, di mana para pengkaji mengisytiharkan bahawa tikus-tikus yang diberi minyak habbatus sauda ‘lebih kecil risikonya terjejas kerosakan organ hati ketika dibekalkan kepadanya zat-zat toksik seperti carbon tetrachloride.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/