6 Petanda Awal Sakit Jantung

sakit jantung
sakit jantung

sakit jantung

Sakit jantung adalah salah satu di antara penyebabnya kematian nombor satu di beberapa buah negara di dunia. Biasanya tanda-tanda awal sakit jantung telah dirasa pesakit sebulan terlebih dahulu serangan berlaku, tetapi biasanya orang meremehkan tanda-tanda itu sampai rawatan perubatan sering terlambat diberikan.

Tanda awal serangan sakit jantung disebabkan oleh gaya hidup tidak sihat, kurang rehat, tahap stress yang tinggi, pengambilan makanan tidak sihat dan sudah pasti merokok. Satu data yang pernah dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bahawa setiap 6 saat ada satu orang yang meninggal dunia kerana serangan sakit jantung.
Mengubah gaya hidup dan turunkan tahap stress dapat melindungi kesihatan jantung dan membantu turunkan kemungkinan penyakit itu, tetapi sesungguhnya ada satu hal-hal lain yang sangat utama dikenali kerana dapat menyelamatkan nyawa ialah tahu petanda awal serangan sakit jantung bermula sejak awal yang biasanya sudah dihadapi pesakit.
Seperti penyakit lain, sakit jantung juga mempunyai tanda-tanda dan tanda isyarat khusus yang biasanya sudah kelihatan terlebih dulu serangan paling penting berjalan. Biasanya orang meremehkan tanda-tanda itu dan berupaya memberi kepercayaan sendiri kalau keadaannya sihat-sihat saja. Mengenai ini juga yang menyebabkan risiko meninggal dunia disebabkan serangan sakit jantung yang sangat tinggi.
Bagaimana Apabila anda Alami Tanda Awal Serangan Sakit Jantung? 
Apabila anda atau seseorang yang anda kenal alami gejala-gejala itu di bawah ini yang bakal admin kongsikan, jangan bertangguh untuk berjumpa doktor untuk membuat pemeriksaan dengan segera. Langkah terbaik untuk mengelak atau mencegah sakit jantung daripada berlaku iaitu dengan memerhatikan gejala mulai sejak awal. Walaupun gejala-gejala yang di rasa pesakit tidak istimewa tetapi dengan lakukan kawalan seawal mungkin saja jadi segi risiko dapat dijauhi.
Selain itu, anda juga perlu memulakan satu gaya hidup yang lebih sihat daripada yang biasa anda lakukan. Mengambil makanan sihat akan berikan tubuh kekuatan untuk mengubati dirinya. Berhenti merokok dan rajin bersenam akan sangat membantu jantung dalam melakukan tugasnya mengepam darah ke semua organ badan yang lain.
Petanda Awal Serangan Sakit Jantung Pada Lelaki Dan Wanita 
Beberapa petanda awal serangan sakit jantung melalui penyelidikan menyampaikan kalau beberapa besar orang yang meninggal dunia dunia kerana penyakit jantung tidak pernah tahu semasa hidupnya kalau dirinya menderita penyakit itu. Setelah berlangsung serangan, barulah beberapa orang di sekitarnya mengerti penyebabnya kematiannya.
Petanda awal serangan sakit jantung biasanya tidak dapat dikesan sejak awal lagi, ini kerana tanda-tanda yang dihadapi pesakit berupa umum dan tidak khusus. Biasanya pesakit menganggap dirinya sakit biasa atau demam flu sahaja sampai tidak membuat pemeriksaan ke doktor.
Walaupun sebenarnya serangan jantung sebenarnya tidak datang secara tiba-tiba, sekurang-kurangnya satu bulan sebelum serangan berlangsung, beberapa tanda dan isyarat tanda sudah di rasa oleh pesakit.
Di bawah ini adalah 6 petanda awal serangan sakit jantung dan gejala-gejala yang perlu dikenali oleh semua orang.
1. Selsema
Apabila anda mengalami tanda-tanda flu tidak ada seperti yang normal berlaku, itu adalah salah satu petanda awal simpton serangan sakit jantung. Beberapa pesakit memberitahu mengalami masuk angin hanya beberapa hari sebelum serangan sakit jantung datang. Flu dan keringat dingin yang diikuti dengan dada yang terasa sakit merupakan satu isyarat tanda serangan sakit jantung bermula. Jangan sampai cemas apabila anda tiba-tiba rasakan tanda itu, hubungi keluarga atau orang paling dekat untuk membantu anda dengan segera.
2. Sakit Dada Sebelah Kiri
Isyarat tanda serangan sakit jantung yang paling umum di rasa pesakit iaitu perasaan tidak selesa pada dada sebelah kiri. Pesakit biasanya menggambarkan perasaan itu seperti ditekan, terbakar atau tertekan. Biasanya orang, rasa sakit akan melebar sampai di lengan kiri.
3. Keletihan
Pola makanan yang tidak sihat, merokok dan kurang bersenam akan menyebabkan pembuluh darah arteri menyempit kerana ada plak di dinding pembuluh. Keadaan itu mengakibatkan peredaran darah jadi terhalang. Untuk menghadapinya, jantung akan bekerja lebih keras dalam mengepam darah ke semua bahagian badan. Seterusnya pesakit akan merasa lelah dan mengantuk.
Keletihan iaitu salah satu petanda awal serangan sakit jantung. Jika kebelakangan ini anda sering merasa lelah, sering menguap kerana mengantuk walaupun anda sebenarnya tidak melakukan aktiviti yang berat, ianya adalah salah satu gangguan sistem pada jantung di dalam tubuh anda. Dalam hal sebegini anda perlu berwaspada untuk mengelakkan terjadinya serangan sakit jantung yang mengejut.
4. Sesak Nafas
Bila jantung anda kekurangan darah ini bermakna paru-paru anda kekurangan oksigen. Paru-paru dan jantung merupakan dua organ badan yang keduanya sama tergantung kedua-duanya. Apabila paru-paru terganggu jadi tidak perlu waktu lama dan fungsi jantung bakal terganggu. Sesak nafas iaitu satu di antara tanda-tanda serangan jantung. Apabila anda alami kesukaran bernafas sebaik-baiknya berjumpa doktor dengan segera untuk membuat pemeriksaan diri kerana ada peluang tidak lama lagi masalah itu akan melarat ke organ jantung.
5. Lemas
Pembuluh arteri darah yang sempit menyebabkan organ tubuh terbantut memperoleh pengambilan oksigen dan nutrisi yang dibawa melalui darah. Otot tubuh tidak peroleh apa yang mereka perlukan untuk bekerja maksimum menyebabkan yaitu tubuh jadi lemas dan lemah. Lemas dan lemah merupakan satu di antara tanda-tanda sakit jantung yang umum di rasa oleh pesakit. Apabila anda alami keadaan itu tidak ada penyebabnya yang pasti jadi ada kesempatan ini merupakan tanda-tanda awal serangan sakit jantung koroner yang perlu anda jangkakan secepatnya.
6. Pening Kepala Dan Peluh Sejuk
Seperti diterangkan terlebih dulu, aliran darah tidak lancar disebabkan pembuluh darah menyempit menyebabkan segi badan seperti otak akan kekurangan oksigen. Tanda-tanda yang di rasa pesakit iaitu pening dan sakit kepala dan peluh sejuk.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/