6 Tips Guna Kondom

Tips Guna Kondom
Tips Guna Kondom

Tips Guna Kondom

Semua orang tahu sebab utama penggunaan kondom ketika melakukan hubungan seks adalah untuk mencegah kehamilan dan merancang keluarga bagi yang sudah berkahwin. Manakala untuk lelaki bujang pula, penggunaannya adalah untuk mengelakkan teman wanita hamil dengan pancut dalam ketika melakukan hubungan seks. Begitu juga penggunaan kondom ketika melanggan pelacur atau pekerja seks di luar sana adalah untuk mengelakkan diri daripada terkena penyakit merbahaya sepert HIV, Aids, Sifilis dan Gonorrhea.

Pada artikel kali ini admin PB ingin berikan 6 tips menggunakan kondom yang sebenar. Jika digunakan dengan betul ianya akan berfungsi sebagai alat untuk mencegah penyakit-penyakit seksual, tetapi jika digunakan dengan salah, akan menggalakkan pula penyakit-penyakit ini.

Berikut dibawah ini disenaraikan tips-tips pemakaian kondom yang betul.

1. Tinggalkan Sedikit Ruang

Tinggalkan sedikit ruang pada bahagian hujung kondom ketika memasang kondom pada zakar supaya ada ruang untuk sperma ketika terjadi ejakulasi. Jika tiada ruang yang ditinggalkan, ianya mungkin rosak akibat tekanan yang timbul ketika terjadi ejakulasi dari zakar.

2. Pastikan Faraj Wanita Basah

Geseran antara zakar dan kemaluan wanita akan menyebabkan berlaku tekanan pada kondom. Oleh itu selalu pastikan kemaluan wanita yang ingin anda tusukkan zakar anda telah basah dengan air mazi untuk pelinciran. Elakkan dari menggunakan baby oil, vaseline atau minyak pelincir kemaluan wanita berasaskan minyak. Gunakan pelincir kemaluan wanita berasaskan air.

3. Pelincir Faraj

Pelincir kemaluan wanita berasaskan minyak (oil based lube) hanya sesuai untuk jenis Plyurithane, manakala jenis lateks (getah) hanya sesuai digunakan untuk minyak pelincir kemaluan wanita berasaskan air (water base lube).

4. Jangan Guna Recycle

Elakkan dari menggunakan kondom recycle atau second hand, iaitu yang telah digunakan. Jangan la kedekut sangat.

5. Tarik Zakar Perlahan-Lahan

Berhati-hati ketika mengeluarkan zakar dari kemaluan wanita. Selalunya masalah akan timbul bila zakar yang ditarik dari vagina akan menyebabkan sperma melimpah keluar dari kondom. Penyelesaiannya, pegang pada pangkal zakar dan tarik zakar dengan perlahan-lahan keluar dari vagina.

6. Saiz Kondom

Pastikan saiz kondom sesuai dengan saiz zakar anda. Jika zakar anda bersaiz kecil, jangan la beli kondom saiz besar. Tak sesuai!

Di harap tips menggunakan kondom yang dinyatakan di atas untuk pemakaian dan penggunaan kondom pada zakar untuk hubungan seks dapat membantu anda untuk menikmati hubungan seks bersama pasangan anda dengan lebih seronok dan menghiburkan.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/