6 Tips Jaga Telur Zakar

Tips Penjagaan Telur Zakar
Tips Penjagaan Telur Zakar

Tips Penjagaan Telur Zakar

Selain kepala takuk zakar dan batang zakar, telur zakar atau kantung zakar yang dipanggil testis juga harus diberi penjagaan yang baik-baik sama macam kepala takuk dan batang kerana disinilah ‘kilang’ yang akan memproses dan menghasilkan sperma yang berkualiti untuk seseorang itu mendapat zuriat.

Jangan sesekali mengabaikan penjagaan telur zakar ini yang dianggap aset berharga seorang lelaki. Selalunya lelaki hanya memikirkan saiz zakar besar dan bentuk zakar sama ada ianya tegak atau pun bengkok seperti pisang yang boleh pukul serong ketika zakar menujah ke dalam lubang faraj wanita, tetapi selalu terlepas pandang tentang penjagaan telur zakar. Sedangkan bahagian itulah yang perlu dijaga sebaiknya. Seks berkualiti bukannya sekadar kerana saiz zakar besar bapak, tetapi apa yang mampu dihasilkan oleh telur zakar anda.

Pada artikel kali ini admin PB ingin berkongsi 6 tips atau info tentang penjagaan telur zakar kesayangan anda itu.

1. Bahaya Urat Kembang

Jika urat dalam skrotum anda mengembang, ia boleh menyebabkan pengecutan telur zakar atau testis yang kebanyakan lelaki tidak tahu bahawa ianya antara penyebab utama lelaki mandul. Oleh sebab itu, anda tidak dibenarkan untuk terus membersihkan zakar dengan membasuhnya dengan air sejuk sebaik sahaja selepas memancutkan air mani.

2. Telefon Bimbit

Banyak kajian yang berjaya membuktikan telefon bimbit tidak elok untuk kesihatan telur zakar anda. Seeloknya, jauhkan telefon bimbit daripada anda terutamanya pada waktu tidur. Ubahlah tabiat suka menyimpan telefon bimbit dalam poket hadapan seluar anda. Gunakan sling bag untuk menyimpan apa jua jenis gajet asalkan jangan menyimpannya di dalam poket seluar anda.

3. Pastikan Telur Zakar Sejuk

Jangan sesekali meletakkan komputer riba di atas paha anda. Menurut kajian Fertility and Sterility Study, suhu panas komputer riba akan mengganggu telur zakar dari menghasilkan sperma yang berkualiti. Kata pakar urologi, Larry Lipshultz, M.D., eloklah komputer riba diletakkan di atas meja jika anda mahu menggunakannya.

4. Tidur

Kurang tidur akan merembeskan hormon stres. Sekali gus ia akan mengurangkan penghasilan sperma yang dihasilkan oleh telur zakar kata Tobias Kohler, M.D., M.P.H., F.A.C.S., seorang profesor bidang urologi di Universiti Illinoiis Selatan.

5. Saiz Telur Zakar

Menurut Journal of Sexual Medicine, lelaki yang berusia mempunyai saiz telur zakar dengan ukur lilit lebih kurang 20 milimeter atau lebih berhadapan dengan risiko serangan sakit jantung. Dalam jurnal itu disebut, kerosakan pembuluh darah menyebabkan saiz testis berubah. Oleh itu, anda perlu perhatikan saiz telur zakar anda selalu.

6. Jangan Gopoh

Proses vasektomi tidak menyebabkan masalah ED mengikut sebuah jurnal kesihatan seksual di Amerika Syarikat. Jika anda melakukan hubungan seks dalam tempoh 72 jam selepas proses ini boleh menyebabkan telur zakar anda rasa sakit, senak atau pendarahan.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/