6 Tips Mandi Bunga

Mandi Bunga

Mandi Bunga

Mandi Bunga

Mengikut tradisi orang Melayu, upacara mandi bunga selalu dijalankan untuk membuang bala, mempercepatkan jodoh, memberi semangat kepada diri, menghindarkan dari gangguan semangat jahat dan lain-lain lagi. Mengikut ajaran agama Islam, ia dikatakan boleh memesongkan akidah seseorang. Upacara mandi bunga ini turut dilakukan oleh masyarakat India yang mempunyai ritual yang tersendiri ketika menjalankannya.

Namun begitu, dari segi saintifik, ia dilihat sebagai sesuatu yang baik. Menurut Dato’ Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah, mandi bunga dapat menaikkan seri wajah kerana badan manusia kembali segar disebabkan oleh khasiat yang terdapat di dalam bunga yang digunakan terserap ke dalam tubuh badan. Mandi bunga tanpa berniat yang boleh memesongkan diri daripada ajaran agama membawa banyak faedah.

Khasiat bunga dikatakan sebagai penyerap tenaga matahari yang terbaik dan kebaikannya akan diturunkan kepada si pengamal mandi bunga. Antaranya, sekiranya rawatan mandi bunga diamalkan, ia mengurangkan kelesuan badan dan menghilangkan bau badan.

Tips Mandi Bunga

Di bawah ini merupakan 6 tips untuk anda yang ingin mencuba rawatan mandi bunga di rumah.

1. Bunga Wangi

Gunakan bunga yang wangi dan tidak berduri. Pilih tujuh atau sembilan jenis bunga dari pelbagai warna tetapi bukan berwarna hitam. Sebaik-baiknya bunga cempaka dan melur digunakan untuk rawatan ini. Anda boleh memilih jumlah bunga mengikut angka ganjil (7, 9, 11, 13 jenis)

2. Air Mawar Dan Limau Purut

Kesemua bunga segar tersebut harus dicampurkan dengan sebotol air mawar dan dua biji limau purut.

3. Rendam Semalaman

Pastikan kesemua dahan bunga dibuang dan campuran bunga, air mawar dan limau purut dibiarkan semalaman. Ini bagi memastikan air mandian bunga tadi sebati dan membangkitkan lagi aroma bunga dalam memberikan tenaga dan aura dalaman.

4. Waktu Pagi

Rawatan mandi bunga seeloknya dilakukan pada waktu pagi. Mandi seperti biasa dan jadikan air bunga tersebut sebagai air bilasan.

5. Cara Bersiram

Siram bahagian kiri badan sebanyak tiga kali dan diikuti dengan bahagian kanan. Selebihnya siram dari bahagian kepala sehingga air bunga habis.

6. Jangan Gunakan Tuala

Anda digalakkan untuk membiarkan badan kering daripada menggunakan tuala untuk mengeringkannya.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/