7 Cara Senaman Tekan Tubi

Senaman Push Up
Senaman Tekan Tubi

Senaman Tekan Tubi

Kebanyakan kaum lelaki menggemari senaman tekan tubi ataupun push up, mungkin disebabkan ia agak mudah untuk dilakukan dan boleh dibuat di mana-mana sahaja. Banyak kelebihan daripada senaman tekan tubi ini, antaranya:

1. Menguatkan Otot

Apabila anda lakukan senaman tekan tubi, dengan automatiknya anda sedang menguatkan otot-otot di bahagian lengan, peha, betis dan abdomen. Ia juga membentuk otot lengan anda agar nampak lebih gagah dan macho.

2. Mencegah Osteoporosis

Makin meningkat umur anda, makin rapuhlah tulang anda. Tapi bagi penggemar senaman tekan tubi, anda tidak perlu risau kerana senaman ini akan menguatkan tulang anda dan mencegah daripada rapuh.

3. Membakar Kalori

Mengikut kajian, orang yang beratnya sekitar 70kg akan membakar sekitar 49 kalori ketika melakukan senaman tekan tubi dalam tempoh 5 minit. Lagi lama anda buat, lagi banyak kalori terbakar!

4. Meningkatkan Keyakinan

Kebanyakan orang yang melakukan senaman tekan tubi secara kerap cenderung merasakan diri mereka kuat dan kental, secara tidak langsung telah meningkatkan keyakinan diri mereka. Jadi, bagi yang suka rasa down, boleh mula senaman tekan tubi sekarang!

Namun, dalam banyak orang yang melakukan senaman tekan tubi, ramai yang salah dan tidak mengikut cara yang betul, sehingga menyebabkan lambat nak nampak hasil atau mungkin tiada hasil langsung. Akhirnya, jemu dan tak nak buat senaman tekan tubi lagi.

Mari perhatikan langkah push up di bawah dan bandingkan dengan senaman tekan tubi anda selalu buat:

1. Postur badan

Seringkali anda boleh lihat orang lakukan senaman tekan tubi dengan menaikkan bahagian punggung dan pinggang lebih sedikit dan tidak meluruskan badan atau hanya badan atas sahaja yang terangkat. Itu adalah postur yang salah ketika push up, disebabkan otot pinggang anda lemah untuk kunci tubuh agar selari.

Cara yang betul ialah anda kena pastikan kaki, pinggang dan punggung anda selari. Kena bayangkan badan anda adalah satu garisan lurus bermula daripada kepala sampai ke kaki. Untuk nak elakkan bahagian pinggang tidak sekata, anda kencangkan abdomen anda dan kena berlatih selalu.

2. Gunakan tapak tangan

Untuk permulaan, gunalah seluruh tapak tangan anda untuk tampung badan anda ketika senaman tekan tubi untuk mengelakkan kecederaan pada pergelangan tangan atau terkehel. Jangan acah-acah pro dengan gunakan penumbuk untuk tampung badan. Step by step!

3. Elakkan wide push up

Mungkin ramai yang tak setuju. Sebenarnya, wide push up ini biasa dilakukan oleh bodybuilder untuk difokuskan pada bahagian otot pectoral. Tapi, bagi yang masih lagi baru berjinak-jinak, elok kalau bahagian siku dirapatkan ke bahagian otot sayap anda dahulu. Apabila bahagian bahu dan triceps anda dah kuat, baru cuba cara yang lain.

4. Rapatkan kaki

Sebenarnya rapat kaki atau tidak tak banyak beza pun. Rapatkan kaki adalah untuk keseimbangan anda lebih stabil. Kalau nak jarakkan juga, pastikan tidak melebihi paras bahu anda.

5. Jangan lock siku!

Ini pun kesalahan yang selalu orang buat ketika senaman tekan tubi, iaitu mengunci bahagian siku mereka pada tahap tertentu. Ia akan menyebabkan anda mengalami sakit sendi nanti. Sewaktu mengangkat badan, biarlah siku anda lurus dan tidak bengkok.

6. Jangan rapatkan badan ke lantai

Ketika anda hendak turunkan badan, jangan jatuhkan seluruh badan anda rapat ke lantai. Tahan badan anda daripada jatuh. Cukuplah hanya dada anda mencium sedikit ke lantai dan bukannya keseluruhan badan.

7. Bernafaslah!

Jangan lupa untuk jaga pernafasan ketika senaman tekan tubi. Petuanya, tarik nafas ketika turun, dan lepaskan ketika naik. Secara psikologinya, anda akan lebih fokus dan mengelakkan daripada cepat penat.

Sekarang dah tahu, anda boleh ubah kepada senaman tekan tubi yang betul!

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/