7 Kebaikan Minum Air Panas Suam

Kebaikan Air Panas Suam
Kebaikan Air Panas Suam

Kebaikan Air Panas Suam

Anda yang sedang berdiet tentunya lebih suka memilih untuk minum air panas suam, kan? Ini adalah kerana air masak dipercayai boleh menurunkan berat badan dengan cepat dan mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan. Alangkah indahnya kehidupan jika dapat menikmati air panas suam tanpa perlu memasak air kan? Dan tahukah anda jika anda memasak air yang mendidih ia akan menghilangkan mineral baik yang terkandung di dalam air itu sendiri.

Jadi, pastikan setiap rumah anda mempunyai penapis air yang selamat dan diperakui halal oleh Jakim bagi memastikan kesihatan ahli keluarga terjamin dengan minum air yang bersih. Selain itu, ramai juga yang gemar untuk mandi pada pagi hari atau malam hari dengan menggunakan air panas suam. Mandi dengan air panas suam dikatakan dapat memberikan ketenangan  dan juga membuatkan tubuh berasa lebih selesa serta relaks.

Berikut adalah beberapa kebaikan yang boleh anda peroleh jika minum air panas suam:

1. Mengatasi Selsema Dan Batuk

Iritasi yang terjadi pada tekak atau tonsil disebabkan batuk memang menyakitkan. Minum air suam disebut boleh mengurangkan sakit tekak, batuk berkahak dan membantu kahak keluar dengan mudah.

2. Melancarkan Perjalanan Darah

Selain membakar timbunan lemak, minum air suam juga dapat melancarkan perjalanan darah dalam tubuh, serta mengeluarkan racun berbahaya dari dalam tubuh.

3. Kawal Berat Badan

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, minumlah segelas air panas suam dengan lemon dan madu pada setiap hari selepas makan. Cara ini sangat membantu dalam menurunkan berat badan yang berlebihan. Air suam akan memecah timbunan lemak dalam tubuh dan membantu dalam proses penurunan berat badan.Manakala lemon yang memiliki pektin serat akan mengawal keinginan anda untuk makan

4. Membersihkan Tubuh

Air panas suam cukup efektif dalam membersihkan tubuh. Jika sistem penghadaman anda kurang baik, dengan mudah anda dapat mengatasinya dengan minum segelas air suam, dua kali sehari. Minum segelas air suam pada pagi hari juga dapat membersihkan tubuh dari racun dan memperbaiki sistem yang rosakdi dalam tubuh. Anda juga boleh mencampurkan air suam dengan madu atau lemon untuk mendapatkan hasil yag lebih baik.

5. Mengurangkan Kesakitan

Minum segelas air panas suam adalah ubat yang efektif untuk menyembuhkan sakit menstruasi. Jika Anda mengalami sakit perut, sakit kepala atau sengal-sengal badan, minum segelas air panas suam adalah cara paling pantas untuk merawatnya.

6. Mencegah Sembelit

Sembelit merupakan masalah perut yang kerap dialami oleh ramai orang. Selepas bangun tidur pada pagi hari, minumlah segelas air suam dalam keadaan perut kosong untuk meningkatkan gerakan usus yang akan dapat menyembuhkan sembelit. Air panas suam juga boleh memecah partikel makanan dan membawanya melalui usus.

7. Mengeluarkan Peluh

Adakalanya bila anda minum air panas suam, peluh akan keluar. Ketika itu, suhu tubuh anda meningkat, air cuba untuk mendinginkan suhu melalui peluh. Berpeluh boleh membantu membersihkan sel-sel kulit.

Adakah Anda Perlukan Air Yang Suci, Bersih Dan Selamat Untuk Diminum? Dapatkan Penapis Air Cuckoo Dengan Rental Scheme Bayaran Bulanan Serendah RM72.08

Whatsapp Sekarang 017 7647 863 Untuk Pemasangan Yang Sangat Mudah Tanpa Sebarang Bayaran Deposit !

13435395_542963325905957_3193032080923911979_n

dapatkan-sekarang

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/