7 Khasiat Minyak Kelapa

Khasiat Minyak Kelapa
Khasiat Minyak Kelapa

Khasiat Minyak Kelapa

Kelapa ialah satu tumbuhan yang boleh digunakan seluruh bahagian badannya. Tak hanya buah, sabut, maupun batangnya, minyak kelapa atau coconut oil pun kaya akan faedah luar biasa bagi kesihatan. Ditambah lagi, minyak kelapa 100 peratus semulajadi, terjangkau, dan mudah diperoleh di kawasan tropika. Faedahnya pun boleh dirasakan oleh seluruh badan, mulai dari kulit, sistem penghadaman, mental, hingga rambut.

Dibawah ini ada tujuh khasiat istimewa minyak kelapa bagi kesihatan manusia :

1. Membantu Proses Pemulihan

Seperti dihuraikan sebelumnya, asid laurik dan capric berfaedah dalam pembentukan antibodi dalam badan. Antibodi ini tak hanya melindungi badan daripada jangkitan dalam, melainkan juga jangkitan luar. Ketika mengubati luka tercalar atau parut, minyak kelapa boleh membentuk salutan kimia tipis yang melindungi luka dari bakteria, debu, dan virus. Minyak kelapa mempercepatkan proses pemulihan luka dengan membetulkan rangkaian yang rosak. Ditambah lagi, minyak kelapa mempunyai aroma yang jauh lebih baik daripada ubat-ubat luka yang boleh anda dapatkan di farmasi.

2. Meningkatkan Tenaga

Kandungan asid laurik yang terdapat dalam trigliserida rantai sedang amat banyak dalam minyak kelapa. Lemak ini dihantar secara langsung oleh badan ke hati anda untuk diproses sebagai tenaga. Inilah yang membuat minyak kelapa berfaedah sebagai sumber tenaga segera untuk badan. kegunaan ini amat diperlukan dalam diet karbohidrat sederhana sehingga sesuai digunakan bagi anda yang ingin tetap bertenaga tanpa menambah banyak kalori.

3. Menjaga Bentuk Badan

Minyak kelapa terbukti boleh meningkatkan guna tiroid, meningkatkan metabolisma dan tahap tenaga anda. Ketiganya boleh membantu membakar lemak yang tidak diingini dan meningkatkan pembentukan otot. Minyak kelapa pun mengandungi enzim yang berguna sebagai pemangkin asid perut yang boleh membantu memecah lemak.

Trigliserida rantai sedang juga mudah diserap oleh badan sehingga kolesterol tak mudah meningkat. Kerana itulah minyak kelapa popular sebagai lemak rendah kalori semulajadi satu-satunya di dunia ini.

4. Rawatan Kulit

Minyak kelapa adalah pelembap yang amat baik digunakan untuk segala macam kulit, terutamanya kulit kering dan mengalami tanda-tanda penuaan. Minyak kelapa boleh menyegarkan kulit anda, menjadikan ia kelihatan awet muda dan sihat dalam jangka masa lama. Kandungan lemak dan antioksidan di dalamnya boleh membantu mengurangkan timbulnya kedutan tanpa membawa kepada perengsa.

Tak hanya mencantikkan, minyak kelapa boleh mengubati problem kulit semacam dermatitis, ekzema, psoriasis, dan penyakit kulit lain. Minyak kelapa juga kaya akan vitamin E yang boleh mempercepatkan pertumbuhan semula sel kulit rosak. Vitamin E ini pun berguna untuk menjaga kesihatan kulit serta boleh mengelakkan kanser kulit.

5. Rawatan Rambut

Minyak kelapa ialah satu produk paling berkhasiat yang boleh anda gunakan untuk menjaga rambut tetap sihat. Begitu banyak faedah yang boleh diambil, di antaranya semacam menjaga kelembapan rambut, memaksimumkan pertumbuhan rambut, menguatkan akar rambut, dan menghapuskan kelemumur. Minyak kelapa juga memberikan protein penting yang diperlukan untuk memberikan nutrien rambut rosak, melebatkan, dan menguatkan rambut.

Banyaknya faedah dan harganya yang murah membawa kepada minyak kelapa banyak digunakan dalam produk rawatan rambut. Daripada membeli produk rawatan rambut yang mungkin diiringi bahan kimia yang tak terlalu berfaedah, akan lebih baik jika anda secara langsung menggunakan minyak kelapa semula jadi untuk menjaga rambut anda.

6. Meringankan Tekanan (Stres)

Aroma semulajadi dari minyak kelapa boleh membantu meringankan tahap stres atau kemurungan. Jika anda merasa lelah selepas kerja seharian mahupun menghadapi problem yang membuat anda tertekan, cubalah sapukan sedikit minyak kelapa dan urut kepala anda dengan gerakan melingkar. Anda juga boleh cuba mencampurkannya dengan aromaterapi favorit anda yang lain.

7. Mengubati Gangguan Penghadaman

Minyak kelapa mengandungi asid laurik dan asid capric yang termasuk dalam lemak tepu trigliserida rantai sedang. Lemak ini digunakan untuk membentuk antibodi, sistem pertahanan utama badan dalam melawan jangkitan dan virus. Lemak ini juga boleh membantu mengawal bakteria dan kulat punca problem penghadaman dan sistem gastro usus, serta sindrom perengsa usus besar. Dengan dihancurkannya bakteria parasit, sistem penghadaman boleh kerja secara lebih optimum. Kandungan asid lemak di dalam minyak kelapa pun membantu penyerapan mineral, vitamin, dan asid amino, yang akan membuat anda semakin sihat.

Nah itulah beberapa faedah dari minyak kelapa yang boleh menyihatkan badan kita secara semulajadi.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/