7 Tips Cerahkan Celah Paha

Cerahkan Celah Paha
Cerahkan Celah Paha

Cerahkan Celah Paha

Celah paha atau kelengkang sering kali sukar untuk wanita mengekalkan kebersihan di bahagian yang tersembunyi itu. Ini kerana sebahagian wanita menganggap ianya bukanlah bahagian yang penting sehingga menyebabkan celah paha itu berwarna gelap kehitaman.

Wanita bukan sahaja perlu menjaga kesihatan malah mesti memelihara kecantikan dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki. Setiap inci tubuh dan wajah harus diberi perhatian. Namun ramai yang mengabaikan penjagaan diri terutama di bahagian sulit seperti celah paha, ketiak dan leher.

Akibatnya bahagian intim ini menjadi hitam dan meninggalkan parut. Cuba amalkan 7 tips untuk menghilangkan kesan gelap di bahagian intim celah paha dengan cara di bawah ini…

6fc97eb371129b14f3b4fc00f3d898af

1. Petua Tradisi
Parut buah betik yang hampir masak sehingga halus, jadikan masker. Lumur pada celah paha, leher dan ketiak. Biarkan seketika, bilas dengan air bersih. Amalkan seminggu tiga kali, kulit akan beransur cerah.

Kate-Hudson-Sexy-Legs-1024x768-20857

2. Losyen Pencerah
Bagi anda yang mengalami kesan gelap yang serius, dapatkan bantuan ahli farmasi. Beli losyen atau krim khas yang dapat merawat kulit pada celah paha. Ia membantu mengurangkan kesan gelap tanpa kesan sampingan.

1c8f94fd1f8f48397cd20b6b49a6251c

3. Kerap Tukar Pad
Ketika datang haid, tukar pad dengan kerap untuk kebersihan bahagian sulit. Jika pad terlalu penuh dan bocor sehingga terkena seluar dalam, ia boleh menyebabkan jangkitan dan kegatalan kulit.

smooth_legs_for_summer_easy_steps_for_sexy_legs2

4. Pencuci Khas
Gunakan pencuci khas yang mampu membersih sambil melindungi bahagian intim anda. Pilih pencuci yang membantu memutihkan kulit di celah paha, ia membantu menghilangkan kesan gelap atau kehitaman pada bahagian ini secara lembut.

Mannara-Chopra8

5. Skrub
Seperti wajah, bahagian intim juga sensitif dan mesti dijaga rapi. Lakukan skrub sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Gosok celah paha secara perlahan-lahan untuk membuang sel kulit mati. Jangan terlalu kuat kerana ia boleh mencederakan kulit.

Neha-Bhasin-latest-stills (10)

6. Kebersihan
Jaga kebersihan, lap kering seluruh tubuh terutama pada bahagian celah paha. Pakai pakaian yang bersih, pilih seluar dalam yang selesa dan kering. Jangan pakai seluar yang terlalu ketat atau girdle yang kecil, ia menyebabkan paha bergesel dan kulit melecet. Akibatnya kulit menjadi gelap dan berparut.

smooth_legs_for_summer_easy_steps_for_sexy_legs1

7. Tabiat Menggaru
Jika berasa gatal pada bahagian ini, jangan menggaru. Gosok dengan lembut menggunakan kain atau tuala. Tabiat menggaru meninggalkan parut yang hodoh dan menjadikan kulit gelap serta menggerutu.

Preeti Rana (5)

Boleh juga gunakan sireh dan beras. Kisar segenggam beras sehingga halus, campurkan dengan daun sireh yang ditumbuk lumat. Adun sebati, jadikan sebagai lulur. Lumur pada tubuh terutama bahagian yang bermasalah, gosok perlahan untuk buang sel mati dan daki. Kulit akan menjadi halus dan cerah.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/