8 Cabaran Suri Rumah

Cabaran Suri Rumah
Cabaran Suri Rumah

Cabaran Suri Rumah

Menjadi suri rumah sepenuh masa bagi wanita yang bekerjaya meninggalkan kerjaya dan jawatan yang disandang di sesebuah syarikat adalah cabaran yang paling besar kerana terpaksa menyesuaikan diri dengan suasana di rumah dan dikelilingi dengan anak-anak tercinta demi menjadi isteri mithali.

Membesarkan anak-anak dengan pelbagai kerenah kadang-kadang membuatkan tahap kesabaran seseorang itu menjadi senipis kulit bawang jika tidak berisghtifar dan mengawal kemarahan. Anak-anak yang nakal ini belum tahu membezakan mana yang mereka tak patut buat akan menjadi mangsa pukulan, cubitan dan tamparan oleh ibu bapa dengan niat mahu mendidik dan membetulkan kesalahan mereka dengan harapan anak-anak ini tidak akan mengulangi kesalahan mereka.

Baiklah pada artikel PB kali ini admin ingin kongsikan 8 cabaran yang diceritakan oleh seorang wanita tentang pengalamannya menjadi suri rumah sepenuh masa selepas berhenti kerja.

Setelah 4 tahun berhenti kerja untuk jaga anak dan bekerja dari rumah, ini apa yang saya rasa :

1. Jadi suri rumah jaga anak memang 200% ganda penat & stres daripada bekerja.

2. Jadi suri rumah, susah nak dapat Me Time. Time mandi pun ada penonton. Kalau tutup pintu. Ada yang ketuk pintu non stop sampai telinga kita bingit dan terpaksa buka pintu. Bila buang air, ada orang kat sebelah tolong flush kan adalah perkara biasa. Sebab? Anak yang 24 jam duduk dengan mak ni manje dia lain macam. Melekat tak boleh berenggang. Takpe dah besar nanti ok lah. Tak lama dah.

3. Jadi suri rumah, kadang-kadang akan rasa bosan sebab tiap hari rutin yang sama. Bangun. Kemas rumah. Masak. Mendobi. Rumah selerak, kemas semula. Lipat baju. Rumah selerak, kemas semula. Kadang-kadang tak sempat makan. Nak pulak kalau buat bisnes macam saya, terkejar-kejar antara kerja rumah dan bisnes. Paling boring ialah kemas rumah. Berkali-kali sehari sebab saya jenis tak boleh rumah selerak. Paling penting, time suami nak sampai dari pejabat, rumah wajib spotless clean. Anak-anak pun dah tau…kalau saya kata papa dah nak sampai, dorang takkan selerakkan rumah lagi. Papa dah sampai, baru boleh sambung projek selerak rumah

4. Jadi suri rumah, kita akan rasa lonely. Takde kawan. Time kerja dulu masuk kerja jumpa orang. Sembang, makan sama-sama. Jadi suri rumah sembang dgn anak, sembang dengan tv, sembang kat Whatsapp. Makan sorang sambil layan FB. Itu aje. Antara benda yang paling rasa missing bila dah tak kerja ialah kurang bersosial. Time ambik anak balik sekolah dapat la jumpa mak-mak atau nenek yang ambik anak. Dapatlah sembang dalam 10 minit. Bila suami cerita makan-makan dengan ofismate kadang-kadang rasa jealous.

5. Jadi suri rumah takde cuti sakit atau cuti rehat. Time kerja dulu, kalau sakit boleh ambik MC. Hantar anak kat taska dan rehat kat rumah. Sekarang? Time sakit pun kena layan anak buat sarkas. Takde nya nak dapat rehat tido dengan tenang dan bahagia.

6. Jadi suri rumah, dah bertahun tak berdating dengan suami. Dulu time kerja kami ambik cuti sehari, pergi jalan-jalan tengok wayang. Anak kat taska. Sekarang… dah tak merasa. Rindu moment tu. Takpe… anak-anak dah sekolah nanti boleh repeat semula.

7. Jadi suri rumah, orang akan pandang rendah kat kita. “Belajar tinggi-tinggi tapi jaga anak kat rumah je” “dulu lepas SPM tak dapat offer masuk u ke?” “Tak kerja tak takut ke kalau suami buat hal? Nanti terkontang-kanting kena tinggal” “syoklah dapat duduk rumah tak payah kerja. Relax-relax je main dengan anak”. Malah mertua saya pernah kantoi, taknak sebut saya suri rumah jaga anak. saya senyum je. Pasal suami buat hal tu…. apa yg kita fikir dan sebut itulah yg akan jadi. Kalau takut nak berhenti kerja sebab takut suami buat hal, nah…nanti betul-betul jadi. Fikir benda baik, sebut benda baik, doa yang baik-baik, buat yang terbaik, dan tawakal. Percaya kepada Kun fayakun.

8. Jadi suri rumah, kadang-kadang syaitan akan datang dan bisik : ” kalau tak resign dulu… sekarang gaji mesti dah beribu bilion…bla..bla..bla.. berbaloi ke berhenti kerja jaga anak? ” Syaitan tu memang akan datang menjengah. Especially bila tgk kawan-kawan seangkatan naik pangkat, pakai baju cantik bergaya posing dalam bilik kat pejabat. Just shake it off. Jangan dilayan. Halau syaitan tu supaya pergi jauh-jauh.

Kesimpulannya

Sebab tu ada ustaz yang kata suri rumah adalah pekerjaan paling mulia bagi seorang wanita. Sebab memang tak mudah. Pengorbanan paling besar ialah tinggalkan kerjaya dengan jawatan dan gaji kita semata-mata untuk anak-anak dan suami. Allah juga yg akan memberi balasan untuk mereka di syurga nanti. In shaa Allah!

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/