8 Kebaikan Kahwin Campur

Kahwin Campur

Kahwin Campur

Kahwin Campur

Umumnya, tradisi kahwin campur sudah pun wujud sejak berzaman dahulu. Ketika di zaman kesultanan Melayu dahulu, perkahwinan antara puteri atau putera kerajaan Melayu dirancang dengan waris pemerintah negeri Arab dan China demi meluaskan kuasa atau melebarkan sayap perniagaan. Kahwin campur moden kini terbahagi kepada tiga kategori iaitu kahwin campur antara kaum, kahwin campur antara negara dan kahwin campur antara agama.

Orang tua-tua kata, cinta itu buta. Setiap perbezaan, iaitu dari segi rupa paras, harta mahupun pangkat dan darjat tidak pernah menjadi penghalang apabila pasangan ini bercinta dan mereka akan berusaha untuk kekal bersama. Namun, bagaimana pula percintaan yang melibatkan perkara lebih serius dan memerlukan pengorbanan kepercayaan agama? Ada keistimewaannya apabila kahwin campur ini berlaku di dalam ahli keluarga kita yang terdekat.

Admin senaraikan 9 kebaikan kahwin campur di dalam masyarakat yang berbilang kaum seperti negara kita ini.

1. Mendalami Agama Islam

Khususnya untuk mereka yang beragama Islam, anda perlu mempunyai ilmu yang cukup untuk membentuk keluarga yang bahagia dan teratur perjalanan hidup berumahtangga. Jika ingin berkahwin dengan anda, dia perlu memeluk agama Islam dan anda wajib untuk membantunya belajar mengenai ilmu agama dengan baik.

2. Cabaran Dan Kejutan Budaya 

Gaya hidup orang Timur lebih terarah kepada kesopanan dan tidak terlalu terbuka berbanding gaya orang Barat. Ini boleh mencetuskan salah faham dan rasa tidak puas hati terhadap satu sama lain jika tidak cuba memahami dan mendalami hidup pasangan sendiri.

3. Tolak Ansur Yang Tinggi

Perkahwinan yang melibatkan perbezaan ketara ini memerlukan sikap tolak ansur yang tinggi kerana cabarannya begitu kuat. Pasangan mudah terpengaruh dengan tekanan dari sekeliling yang mungkin boleh mencipta rasa tidak gembira.

4. Campur Tangan Ahli Keluarga

Agak mustahil untuk keluarga menerima anak mereka keluar daripada kepercayaan yang telah dipegang sejak lahir. Penerimaan keluarga bergantung kepada keterbukaan keluarga terhadap pegangan agama.

5. Melahirkan Baka Atau Genetik Yang Baik Dan Cerdik

Cantuman antara dua genetik berbeza kebiasaannya melahirkan anak yang bijak dan sifat fizikal yang lebih baik. Ini kerana perbezaan nilai budaya dapat diterapkan dalam diri anak-anak ini yang menjadikan mereka lebih terbuka dalam berfikir. Selain itu, diakui anak hasil perkahwinan campur ini mempunyai wajah lebih eksotik dan menarik.

6. Mengeratkan Hubungan Keluarga 

Perkahwinan bermaksud perkongsian hidup antara dua insan, termasuk juga keluarga mereka. Secara tidak langsung, perkahwinan ini boleh membantu kedua keluarga mengenali dan mengetahui cara hidup yang berlainan daripada apa yang mereka lalui selama ini.

7. Keharmonian Kaum

Lebih-lebih lagi untuk negara dengan pelbagai kaum seperti di Malaysia, perkahwinan campur memajmukkan rakyat dan mengeratkan hubungan sedia ada.

8. Meluaskan kenalan keluarga dan pandangan hidup

Seronoknya melihat budaya orang lain, lebih-lebih lagi anda sendiri yang melaluinya bersama pasangan tersayang. Selain meluaskan pengetahuan, ia juga membuatkan hidup anda penuh warna dan pengalaman hebat. Anda juga punyai kenalan dan keluarga yang hidup dalam budaya bertentangan dengan kebiasaan anda.

Masalah timbul apabila..

Perebutan Hak Penjagaan Anak 

Ini terjadi apabila kedua ibu bapa berlainan agama dan budaya ini bercerai. Waris mereka terpaksa memilih untuk mengikut agama atau budaya ibu atau bapa. Lebih teruk apabila perkahwinan melibatkan individu dengan dua warganegara berbeza. Kebarangkalian untuk campur tangan diplomatik adalah tinggi.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/