9 Cara Naikkan Platelet Darah

Makanan Naikkan Platelet Darah
Makanan Naikkan Platelet Darah

Makanan Naikkan Platelet Darah

Platelet darah adalah satu daripada bahagian darah yang penting, jadi apabila platelet darah turun atau lebih rendah dari normal maka diperlukan cara menaikkan platelet. Platelet darah rendah disebut thrombocytopenia, ada beberapa penyakit yang memastikan platelet menjadi rendah, mungkin yang paling polular adalah demam denggi yang sangat merbahaya jika tidak mendapat pertolongan yang bijak dan ekspres.

Punca platelet darah turun lain iaitu kehamilan dan persalinan, pendarahan, penyakit autoimun (platelet dimusnahkan oleh sistem imun sendiri), Kekurangan penghasilan (seperti pada anemia aplastik) dan bakteria dalam darah (bekteremia). Penyakit lain seperti kanser, cacar air, dan radiasi boleh mengurangkan produksi platelet.

Platelet disebut juga trombosit (keping darah), adalah sel kecil yang ada dalam darah, bertindak untuk membantu pembentukan pembekuan darah, supaya boleh menamatkan pendarahan yang berlaku. Platelet normal nya hanya bertahan hidup lebih kurang 9 hari dalam aliran darah dan dengan berterusan akan diganti oleh sel-sel baru yang ditubuhkan oleh tulang sum-sum.

Sebenar, jika punca turunnya platelet sudah diselesaikan maka secara sendirinya (semulajadi) platelet akan naik. Namun disini kita akan cuba melaksanakan cara meningkatkan platelet agar lebih ekspres, supaya keadaan akan pesat pulih terutama bagi pesakit demam denggi. Usaha kita menaikkan platelet darah dikatakan berjaya jika telah sampai ke nilai normal. Nilai (jumlah) platelet normal adalah 150,000 hingga 450,000 platelet per mikro-liter darah.

Baiklah, pada artikel kali ini admin ingin berkongsi dengan semua pembaca Petua Bahagia 9 cara untuk naikkan platelet darah seperti dibawah ini :

1. Elakkan Pengambilan Dadah Tertentu

Elakkan ubat pelega rasa sakit dan penurun panas (demam) yang boleh menghalang penghasilan dan fungsi platelet darah, iaitu Aspirin dan Ibuprofen. Dadah-ubat itu dijual bebas jadi sila berhati-hati.

2. Elakkan Sukan Lasak Yang Mendatangkan Kecederaan Dan Pendarahan

Aktiviti fizikal yang boleh meningkatkan risiko kejadian pendarahan termasuk sukan lasak atau kegiatan yang boleh menimbulkan kecederaan (hentaman, tercalar, atau kecederaan).

3. Rehat Dan Tidur Yang Cukup

Tidur yang cukup itu, sekurang-kurangnya 7 hingga 8 jam per malam. Rehat (tidur) yang cukup boleh membantu tubuh semula fresh dan akan menghasilkan lebih banyak lagi platelet darah.

4. Minum Air Yang Hangat

Air sejuk boleh melambatkan saluran pencernaan, yang boleh memberi kesan cara tubuh untuk menyerap nutrien. Sel-sel darah itu terbuat dari air dan protein, Oleh kerananya jika anda minum lebih banyak lagi air, anda akan menghasilkan lebih banyak lagi sel darah termasuk meningkatkan platelet.

5. Amalkan Pemakanan Sihat.

Jangan terlepas menu makanan dengan buah-buahan dan sayuran segar. Sayuran berdaun hijau, buah limau, tomato dan kiwi boleh membantu menaikkan platelet darah.

6. Jangan Ambil Fast Food Atau Junk Food

Makanan ini termasuk makanan olahan, gula halus, dan junk food. Juga elakkan alkohol dan minuman berkafein. Kerana makanan dan minuman ini boleh membawa kepada jumlah platelet menjadi lebih turun kerana boleh menghalang produksi oleh tulang sum-sum.

7. Amalkan Pengambilan Vitamin B12 Dan Asid Folik

Vitamin B12 dan berasid folik memainkan peranan penting dalam produksi unsur darah termasuk platelet. Makanan seperti bayam, buah limau, dan kacang kering, mengandungi berasid folik yang tinggi. Manakala telur, susu, keju, hati, dan daging kambing kaya akan vitamin B12.

8. Asid Lemak Omega 3

Contoh jenis makanan yang mengandungi Omega 3, antaranya ikan, minyak ikan, minyak biji rami, tuna, dan salmon liar. Makanan yang mengandungi berasid lemak omega 3 akan meningkatkan sistem kekebalan tubuh secara semulajadi dan boleh meningkatkan platelet.

9. Tambahan Vitamin dan Mineral

Ini adalah pemilihan hebat jika anda tidak bercangkuk atau sukar mendapatkan buah-buahan atau sayuran khusus, pilih yang mengandungi zat-zat vitamin seperti itu di atas.

Selain daripada itu Ambil 1,000 IU vitamin C setiap hari. Vitamin ini larut di dalam air, jadi diserap ke dalam tubuh dengan segera. Tambahan ini berfungsi untuk memperkuatkan sistem imun tubuh. Lakukan cara menaikkan platelet diatas, lalu perhatikan apa yang terjadi !, iaitu dengan cara cek semula jumlah platelet anda ke doktor.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/