Disleksia

Kanak-Kanak Disleksia
Kanak-Kanak Disleksia

Kanak-Kanak Disleksia

Disleksia ialah satu macam gangguan atau kesukaran belajar yang secara amnya memberi kesan kebolehan reading dan ejaan seseorang. Ramai orang yang berfikir bahawa disleksia boleh memberi kesan tahap kebijaksanaan atau kepintaran penghidap, tapi pandangan ini tidaklah benar. Kanak dengan tahap kepintaran baik rendah mahupun tinggi, boleh mengalami disleksia.

Punca disleksia tidak dikenali dengan terperinci. Para pakar menyangka faktor keturunan atau genetik memainkan peranan di balik gangguan belajar ini. Seorang kanak mempunyai risiko mengalami disleksia apabila orang tuanya menderita gangguan yang sama.

Simptom-simptom dalam disleksia amat berbeza-beza dan secara amnya tidak sama untuk tiap penghidap sehingga sukar dikenali, terutamanya sebelum si kanak masuk ke usia sekolah. Ada beberapa gen keturunan yang dianggap boleh memberi kesan perkembangan otak yang mengawal fonologi, iaitu kebolehan dan ketepatan dalam faham undi atau bahasa lisan. Contohnya membezakan kata “paku” dengan kata “Tukul”.

Di samping problem pada sensitiviti fonologi, simptom disleksia juga boleh berupa perkara-perkara berikut:

 • Kurang ingatan verbal untuk mengingati turutan maklumat dengan lisan dalam jangka masa ringkas, semacam arahan ringkas seperti meletakkan beg dan kemudiannya membasuh tangan.
 • Kesukaran dalam mengurutkan dan mengucapkan sesuatu dalam kata-kata, sebagai contoh urutan nombor, menamai warna-warna, atau objek.
 • Kesukaran memproses maklumat lisan, sebagai contoh semasa mencatat nombor telefon atau ditentukan.
 • Pada kanak-kanak kecil, disleksia boleh dikenali dengan perkembangan bercakap yang lebih perlahan berbanding kanak-kanak seusianya dan memerlukan masa lama untuk belajar kata baharu. Sebagai contoh tersilap menyebut perkataan “ibu” menjadi kata “ubi”. Kesukaran menggunakan kata-kata untuk menerangkan diri dan kurang faham kata-kata yang mempunyai rima.

Satu petunjuk disleksia biasa akan lebih terperinci apabila kanak mula belajar reading dan menulis di sekolah. Kanak anda akan menghadapi beberapa kesukaran semacam:

 1. Sukar memproses dan faham apa yang didengarinya.
 2. Perlahan dalam mengkaji nama dan bunyi huruf.
 3. Kerap salah atau terlalu perlahan apabila reading.
 4. Sukar mengingati turutan, sebagai contoh turutan huruf atau nama hari.
 5. Sukar untuk mengeja, sebagai contoh huruf “d” kerap tertukar dengan huruf “b”.
 6. Cara baca yang tersekat atau kerap salah.
 7. Kesukaran mengucapkan kata yang baharu dikenali.
 8. Lamban dalam menulis, sebagai contoh apabila ditentukan atau untuk menyalin tulisan.
 9. Mempunyai sensitiviti fonologi yang rendah

Kerana sukar dikenali, simptom-simptom disleksia juga ada yang baharu disedari selepas penghidap beranjak remaja bahkan dewasa. Pelbagai di antaranya ialah:

 1. Kesukaran reading dan untuk mengeja.
 2. Kesukaran untuk menyalin nota dan membuat karya tulis, sebagai contoh makalah atau report.
 3. Kerap tidak faham gurauan atau makna bahasa kiasan, sebagai contoh istilah “otak cair” yang bermakna pandai.
 4. Kesukaran untuk menetapkan masa, sebagai contoh tarikh akhir dalam tugas.
 5. Kesukaran mengingati perkara-perkara yang berturut-turut, sebagai contoh nombor telefon.
 6. Cenderung untuk mengelakkan kegiatan reading dan menulis.
 7. Kesukaran mengira.

Jika anda membimbangkan perkembangan kebolehan reading dan menulis kanak anda yang terasa lambat, sila hubungi doktor. Terutamanya apabila anda mengiktiraf simptom-simptom disleksia lain yang dialami kanak anda.

Diagnosis dan Kawalan Disleksia

Sebelum ke doktor atau pakar, anda lebih baik mencari tahu mengenai kelebihan dan kelemahan dalam kebolehan kanak lebih dulu. Proses ini boleh dibuat dengan permainan, sebagai contoh puzzle imej. Jika membolehkan, anda juga boleh meminta bantuan daripada guru sekolah semacam meminta guru untuk menyediakan program remedial.

Disleksia cenderung untuk sukar untuk dikesan kerana simptom yang berbeza-beza. Diagnosa gangguan ini memerlukan penilaian daripada pelbagai faktor. Di antaranya:

 • Riwayat, perkembangan, pendidikan, dan kesihatan kanak.
 • Keadaan di rumah.
 • Mengisi soal selidik oleh anggota famili dan guru sekolah.
 • Ujian untuk menyemak kebolehan faham maklumat, reading, ingatan, dan bahasa kanak.
 • Pemeriksaan penglihatan, pendengaran, dan neurologi kanak untuk menghapuskan kemungkinan terdapat penyakit atau gangguan lain yang membawa kepada simptom-simptom yang dialami.
 • Ujian psikologi untuk faham keadaan psikiatri kanak dan menghapuskan kemungkinan terdapat gangguan interaksi, kebimbangan, atau kemurungan yang boleh memberi kesan kemampuannya.

Selepas hasil Diagnosa disleksia sudah pasti, doktor akan mengesyorkan kawalan yang lebih baik dijalani. Disleksia memang tidak boleh diubati, tetapi pengesanan dan kawalan awal terbukti amat membantu dalam memperbaiki kebolehan penghidap, khususnya reading.

Satu bentuk kawalan yang dapat membantu penghidap disleksia ialah pendekatan dan bantuan education yang lebih. Menentukan macam campur tangan yang sepadan biasanya bergantung kepada pada tahap keterukan dan hasil ujian psikologi penghidap.

Bagi penghidap disleksia kanak-kanak, kajian menunjukkan bahawa campur tangan education paling berkesan apabila diberikan sebelum kanak sampai ke usia lapan tahun. macam campur tangan yang paling membantu dalam memperbaiki kebolehan baca dan tulis ialah campur tangan yang memberi tumpuan pada kebolehan fonologi. Campur tangan ini biasanya dikenali sebagai fonik.

Penghidap disleksia juga akan diajari unsur-unsur asas semacam belajar mengiktiraf fonem atau satuan bunyi paling kecil dalam kata-kata, faham huruf dan susunan huruf yang membentuk bunyi itu, faham apa yang dibaca, reading bersuara, dan membina perbendaharaan kata.

Di samping dengan campur tangan education, orang tua juga mempunyai peranan penting dalam memperbaiki kebolehan kanak. Langkah mudah yang boleh dibuat ialah dengan membacakan buku yang menarik minat kanak. Aktiviti ini boleh anda buat lebih dari sekali supaya kanak boleh biasa dengan dengan teks dalam buku. Memberikan semangat dan memujuk kanak untuk reading buku, lepas membincangkan isi kandungannya bersama-sama akan berguna.

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/