Fungsi Hormon Testosteron

testosterone-730x430

testosterone-730x430

Testosteron adalah hormon yang dianggap sebagai androgen atau hormon seksual lelaki. Ini adalah steroid alami dalam tubuh dan dihasilkan terutama di bahagian testis, tetapi juga dapat dihasilkan dalam jumlah yang lebih kecil oleh kelenjar adrenal. (Pada wanita, jumlah yang lebih kecil dari testosteron yang dibuat dalam ovarium.)

Pengeluarannya diatur terutama oleh kelenjar hipofisis, yang menandakan perlunya testosteron tambahan dengan melepaskan hormon luteinizing, atau LH. Fungsinya dibahas di bawah ini.

Untuk lelaki, ia memainkan peranan dalam perkembangan organ seks laki-laki (penis dan testis), pertumbuhan tulang, produksi sperma, pendalaman suara, pengembangan rambut wajah dan kemaluan, serta ghairah seks atau libido.

Libido

Libido memberikan sumbangan untuk dorongan seksual aktif baik pada lelaki mahupun wanita.

Metabolisme

Ia meningkatkan fungsi metabolisme kepada lelaki, yang membantu terhadap penyembuhan lebih cepat dan jumlah lemak tubuh di bahagian bawah.

Sperma

Testosteron diperlukan untuk proses pematangan sperma dan memberikan sumbangan terhadap kualiti keseluruhan dari sperma.

Pengaruh Testosteron Rendah

Ada sejumlah masalah yang berkait dengan memiliki kadar testosteron yang terlalu rendah. Pada lelaki, masalah mungkin termasuk hilangnya otot, tulang rapuh (bersama dengan peningkatan risiko faktor), iritabilitas, konsentrasi buruk dan depresi. Selain itu, lelaki dengan kadar testosteron rendah dapat menderita libido rendah, mengurangi jumlah sperma, infertilitas dan impotensi.

Rawatan Testosteron Rendah

Tahukah anda, jika hormon testosteron anda rendah, anda akan memgalami masalah lemah tenaga batin dan tidak akan berupaya memuaskan isteri anda. Anda boleh mengamalkan suplemen herba akar kayu seperti Tongkat Ali dan Ubi Jaga.

Jika anda inginkan satu bahan ajaib untuk pembesaran otot, bahan itu sudah semestinya Testosteron.

Testosterone adalah hormon pembesaran otot yang paling penting dalam badan anda dan juga merupakan faktor penentu bagi jumlah maksimum otot yang boleh dibina oleh badan anda.

Dibawah ini adalah sebahagian daripada faedah-faedah yang boleh anda nikmati melalui peningkatan kadar testosteron didalam badan anda.

-Penambahan kekuataan dan saiz otot

-Pengurangan kadar lemak dalam badan

-Peningkatan keinginan seksual dan tenaga batin

-Menaikkan mood anda

-Pengurangan kadar kolestrol yang memudaratkan

Jika anda ingin menigkatkan kadar testosterone didalam badan anda disini saya akan menyenaraikan 10 teknik yang mudah dan semulajadi agar anda dapat menikmati semua faedah-faedahnya. Walaupun kaedah-kaedah ini tidak dapat memberikan hasil yang setanding dengan steroid, tetapi ia tetap mampu menyumbang kepada hasil yang menakjubkan.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/