Khasiat Herba Ginseng

panax-ginseng-side-effects

MARI MENGENAL ISI KANDUNGAN VIMAX – Bahagian 3

panax-ginseng-side-effects

Ginseng yang sudah diproses siap sedia dicampur ke dalam Vimax.

“Malli2!!… Ini Ginseng manyak bagus mehh…bagus untuk kesihatan lohh..”- Anda pernah terdengar orang cina berjual-beli herba sebegini??..ataupun pernah anda pergi ke kedai ubat cina dan terdengar perbualan mereka mengenai ginseng ?…Kebanyakan orang Melayu tahu herba itu bagus tetapi ramai diantaranya tidak betul-betul memahami fungsi sebenar ginseng itu sendiri. Kali ini admin akan menerangkan dengan lebih lanjut tentang apa itu herba dan khasiatnya.

Tahukah anda ginseng adalah herba perubatan kuno dan terkenal di timur telah digunakan sebagai tonik untuk rawatan berbagai penyakit termasuk gangguan hepatik (Nguyen Huu Tung et al.,2012). Ginseng berasal dari tumbuhan dan yang paling biasa digunakan dan dikaji adalah Panax ginseng – yang terdapat di dalam produk vimax ini,juga dikenali sebagai Asia ginseng atau korea ginseng (Lakshmi T at al., 2011).

Panax ginseng tergolong dalam keluarga Araliacea dan ditemui di seluruh Asia timur dan Rusia, ia juga tumbuh secara asal di kawasan terpencil hutan Manchuria dan Korea Utara. Ia ditanam di Korea, Cina dan Jepun untuk di eksport dan digunakan sebagai herba. Komponen utama yang terdapat dalam Panax ginseng adalah ginsenosides yang telah terbukti mempunyai kesan yang baik termasuk anti-radang, antioksidan, dan anti-tumor. Ia juga dapt meningkatkan sistem imunisasi (Lakshmi T et al., 2011).

panax-ginseng3

Ginseng yang kebiasaannya di jual di kedai ubat Sen Sei.

Ianya sebenarnya bersifat manis tetapi pada masa kini kebanyakan ginseng berasa pahit sedikit. Ia bukan sahaja memberi manfaat kepada limpa, tetapi juga yang lain empat sistem badan, hati, buah pinggang, jantung dan paru-paru. Satu implikasi bahawa herba ini dapat memperbaiki keupayaan limpa
untuk menarik nutrien daripada makanan dan mengagihkan mereka kepada organ-organ lain. Ia berfungsi sebagai bantuan berkhasiat, tetapi tidak menyediakan nutrien ( Subhuti Dharmananda et al., 2002).

Banyak kebaikan yang boleh didapati daripada Vimax yang tidak diketahui umum. Salah satunya adalah kebaikan ginseng yang sememangnya salah satu medium atau herba yang digunakan untuk menghasilkan Vimax ini. Senang cerita Vimax memang baguslah.. Ini macam…

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/