Petua Kurangkan Masin

Petua Kurangkan Masin Dalam Masakan
Petua Kurangkan Masin Dalam Masakan

Petua Kurangkan Masin Dalam Masakan

Tahukah anda bahawa banyak memakan benda yang masin boleh menyebabkan tekanan darah tinggi ringan? Memasak nie nampak jer macam senang…. ia sebenarnya satu ‘art’ yang memerlukan kemahiran peringkat tinggi.. ehemm.. Lazimnya kemahiran nie kebanyakannya diwarisi oleh kaum hawa, manakala kaum adam kebanyakannya tahu order jer.. he..he.. Betul ker pernyataan nie.. kalau tak silap banyak chef-chef terkenal seantero dunia terdiri daripada lelaki.

Apa pun tak kisahlah sebab bukan kita nak berdebat tentang siapa yang lebih pandai masak.. yang pentingnya admin nak kongsi petua bagaimana nak kurangkan masin dalam masakan. Ada lak mungkin kata masin lah bagus, barulah sedap masakan tuh.. betullah tu.. tapi biar berpada-padalah… Sebaik-baiknya masakan atau makanan kita nie tak boleh masin-masin sangat tau..

Apa pulak tekanan darah tinggi ringan nie.. Orang yang menghidap tekanan darah tinggi ringan ialah mereka yg mempunyai tekanan darah antara 140/90mm raksa dan 160/100mm raksa.  Walaupun tak perlu makan ubat buat masa nie tapi harus diingat bahawa tekanan darah nie dikira masih tak normal. Tekanan darah normal ialah kurang daripada 140/90mm raksa.

Dalam bahasa mudahnya, ini kira tahap paling awal sindrom sebelum betul-betul kena darah tinggi lah.. So, baik mencegah sebelum parah. Jadi kenalah kurangkan garam dalam masakan.  Sebaik-baiknya tahap keperluan harian pengambilan garam adalah tak melebihi satu suku sudu teh untuk seorang.

Jadi kalau nak kurangkan masin tuh camna? Haa.. ini antara petuanya :

Petua Rasa Garam Dalam Masakan

Caranya ialah dengan meletakkan kuah di atas jari. Kalau kuah tu tak meleleh itu tandanya masakan tu cukup masinnya.  Tapi kalau jari terasa perit, itu bermakna masakan tuh dah terlebih garam.

Petua Lauk Terlebih Masin

Kalau dirasakan lauk yg dimasak terlebih masin, camna? Jangan panik… hehe.. caranya ialah koyakkan sikit daun pisang dan masukkan dalam masakan tu.. Err… jangan lupa lak cuci daun pisang tuh sebelum dimasukkan yer.. Daun pisang tu dengan ajaibnya akan mengurangkan masin masakan tersebut.

ATAU

Kalau tak leh dapat daun pisang, cari ubi kentang. Masukkan sebiji kentang yang telah dikupas ke dalam masakan tersebut. Masak sehingga kentang itu menjadi empuk. Kentang akan menyerap garam yang terdapat dalam masakan tersebut.

Petua Kurangkan Masin Dalam Kuah Gulai

Kalau nak kurangkan rasa gulai terlebih masin lak, begini petuanya… Ambil hampas kelapa yang telah digunakan, masukkan dalam sehelai kain bersih dan ikat kuat-kuat.  Ikat macam uncang sup.  Masukkan uncang tersebut ke dalam periuk gulai dan biarkan 2-3 minit sebelum diangkat.  Uncang ajaib tuh akan menyerap masin kuah tuh..

dapatkan sekarang

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/