Posts Tagged ‘aroma’

Kegunaan Essential Oil

10 Kegunaan Essential Oil

Terdapat banyak faedah dan seribu manfaat yang boleh kita dapat dengan menggunakan elemen semulajadi sebagai contoh essential oil atau pati minyak tumbuhan-tumbuhan. Selain ia memberikan kebaikan kepada kesihatan manusia, essential oil juga terbukti merawat serta menghindari daripada serangan serangga perosak yang lain. Mari bersama admin kita ikuti 10 tips menarik yang boleh digunakan oleh essential oil […]

Kebaikan Bunga Ros

7 Kebaikan Bunga Ros

Sejak zaman dahulu lagi, bunga ros atau mawar dijadikan sebagai lambang cinta terutama bunga ros merah. Di sebalik kecantikan dan keindahan warnanya, ternyata bunga ros ini mempunyai khasiat yang baik untuk kesihatan dan kecantikan. Bagi dunia kecantikan, bunga ros dijadikan sebagai bahan untuk merawat wajah, kulit dan juga rambut. Manakala dalam dunia kesihatan pula, bunga […]

Khasiat Limau Purut

10 Khasiat Limau Purut

Limau purut atau nama saintifiknya, citrus hystrix ini tidak asing lagi di kalangan masyarakat. Buah limau purut berbentuk bulat tetapi menggerutu dengan rasa masam dan pahit. Limau purut memang tidak dinafikan banyak khasiat dan berguna kepada manusia baik untuk kesihatan, kulinari dan juga penjagaan kecantikan tubuh badan. Selain itu ianya juga kerap digunakan oleh para pengamal […]

Khasiat Minyak Kelapa

7 Khasiat Minyak Kelapa

Kelapa ialah satu tumbuhan yang boleh digunakan seluruh bahagian badannya. Tak hanya buah, sabut, maupun batangnya, minyak kelapa atau coconut oil pun kaya akan faedah luar biasa bagi kesihatan. Ditambah lagi, minyak kelapa 100 peratus semulajadi, terjangkau, dan mudah diperoleh di kawasan tropika. Faedahnya pun boleh dirasakan oleh seluruh badan, mulai dari kulit, sistem penghadaman, […]

Peralatan Wajib Memasak

7 Peralatan Wajib Memasak

Makanan sihat sangat berkait rapat dengan proses memasak dan penyediaan yang bersih. Jangan sampai terlepas pandang dalam soal penyediaan makanan pula, ya. Peralatan wajib memasak yang digunakan untuk menyediakan makanan perlu diambil kira. Memasak kena bersih, sempurna bagi memastikan makanan yang disediakan terpelihara kandungan nutrisinya dan pencemaran juga dapat dielak. Macam mana pun, anda wajib […]

Petua Hilangkan Bau Durian

4 Petua Hilangkan Bau Durian

So, ini ada sedikit petua hilangkan bau durian. Skang ni musim durian kan.. hmmm… admin PB daripada minggu lepas lagi dah pekena durian nie.. Buah durian memang terbaiiiiik! Tapi yg jadi masalahnya ialah baunya betol tak…? Sesetengah orang sukakan baunya dan kalau boleh dibiarkan aje bau tu sampai beberapa hari. Bagi yang lain pula, makan durian […]

Khasiat Daun Kesum

2 Khasiat Daun Kesum

Tanyalah perempuan sekarang tentang daun kesum. Diulang… DAUN KESUM yer… bukan daun ketum… Ini dia satu tips untuk seorang lelaki yang ingin tahu samada girlfriend dia atau calon bakal isteri tu rajin ke dapur atau pandai masak ke tidak… hehe… Hmm… kalau awek tu dok citer pasal daun ketum.. maka korang perlu lah lebih berwaspada.. hihi… […]

Kekal Bertenaga

5 Petua Untuk Bertenaga

Banyak petua atau cara untuk anda kekal bertenaga sepanjang hari di pejabat mahu pun di rumah. Untuk kekal bertenaga pastinya orang akan menganggap ianya berkait rapat dengan waktu rehat yang lama dan tidur yang mencukupi. Ya betul, admin tak boleh nafikan dengan waktu rehat dan tidur yang mencukupi boleh membantu seseorang itu re-charge dan kekal […]

Mandi Bunga

6 Tips Mandi Bunga

Mengikut tradisi orang Melayu, upacara mandi bunga selalu dijalankan untuk membuang bala, mempercepatkan jodoh, memberi semangat kepada diri, menghindarkan dari gangguan semangat jahat dan lain-lain lagi. Mengikut ajaran agama Islam, ia dikatakan boleh memesongkan akidah seseorang. Upacara mandi bunga ini turut dilakukan oleh masyarakat India yang mempunyai ritual yang tersendiri ketika menjalankannya. Namun begitu, dari […]

petua bersihkan kutu beras

7 Petua Bersihkan Kutu Beras

Menghilangkan atau membersihkan kutu beras satu persatu tidak mudah serta memerlukan kesabaran. Beras yang disimpan dengan cara yang tidak betul atau terlalu lama bukan sahaja boleh meninggalkan bau hapak, bahkan boleh diserang kutu! Kadang-kadang masih ada kutu beras yang tersembunyi di sebalik beras sehingga ketika dimasak, kita masih lagi menemui beberapa ekor kutu tersebut di […]

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/612746285555341/